Κυκλοφορούσε ως φήμη, πλέον απέκτησε επίσημο χαρακτήρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «ΟΚ» για την εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft, έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τις εγγυήσεις της τελευταίας πως οι ανταγωνίστριες εταιρείες της, θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια που έχει φτιάξει η Activision, όπως τα σούπερ πετυχημένα Call of Duty και World of Warcraft.

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να μπλοκάρουν το mega αυτό deal θεωρώντας πως αν τελικά γίνει πράξη θα διαλύσει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας ένα τεχνολογικό κολοσσό που θα σαρώσει τους άλλους. Το πράσινο φως της ΕΕ κάνει σαφές με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πως οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο δεν έχουν το ίδιο σκεπτικό αναφορικά με τον τρόπο μείωσης της ισχύος των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο.

Αμερικανοί και Βρετανοί είχαν πει όχι – Γιατί η Ευρώπη έπαιξε… αλλιώς

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά το ηχηρό «όχι» του Ηνωμένου Βασιλείου και μερικούς μήνες μετά το αντίστοιχο «άκυρο» από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Αμερικανοί και Βρετανοί είχαν πει «no» λόγω ανησυχιών ότι μια τέτοια συγχώνευση θα έβλαπτε την αγορά του cloud gaming. Πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν παιχνίδια σε τηλέφωνα, tablet και άλλες συσκευές, εξαλείφοντας ενδεχομένως την ανάγκη για υλικό όπως κονσόλες.  

Οι αμερικανικές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη εξαγορά της Activision από τη Microsoft θα υποβαθμίσει αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα του gaming προτού του δοθεί η ευκαιρία να ανθίσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, έδωσε την έγκρισή της αφού η Microsoft συμφώνησε να εγγυηθεί για 10 χρόνια ότι οι παίκτες θα μπορούν να παίζουν τίτλους της Activision σε υπηρεσίες cloud gaming που αναπτύσσονται από άλλες εταιρείες, όπως η Nvidia.

Μετά τις υποχωρήσεις της Microsoft, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, ιδιαίτερα επειδή η αγορά cloud gaming είναι ακόμα πολύ μικρή. Πολλοί τίτλοι της Activision που δεν μπορούν επί του παρόντος να αναπαραχθούν σε μικρότερες υπηρεσίες cloud gaming θα είναι πλέον διαθέσιμοι, παρέχοντας μια ώθηση στους καταναλωτές για τη νέα τεχνολογία, ανέφεραν.

«Αυτές οι δεσμεύσεις αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό που εντόπισε η Επιτροπή και αντιπροσωπεύουν σημαντική βελτίωση για τη ροή παιχνιδιών στο cloud σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσαν από την Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Microsoft να χορηγήσει αυτόματα άδεια για δημοφιλή παιχνίδια της Activision Blizzard σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών cloud», δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft. «Αυτό θα ισχύει παγκοσμίως και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να παίζουν αυτά τα παιχνίδια σε οποιαδήποτε συσκευή επιλέξουν».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η συμφωνία δεν θα βλάψει την αγορά των κονσολών επειδή η Microsoft δεν θα είχε κίνητρο να αρνηθεί σε ανταγωνιστές, όπως το PlayStation της Sony, την πρόσβαση σε τίτλους Activision χωρίς να θυσιάζει το κέρδος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το PlayStation έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το Xbox.

Διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να ρυθμιστεί η τεχνολογική βιομηχανία

Η συμφωνία δείχνει τη δυσκολία επίτευξης παγκόσμιας συναίνεσης για τη ρύθμιση μιας ταχύτατα εξελισσόμενης τεχνολογικής βιομηχανίας. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη ισχύ της βιομηχανίας τεχνολογίας, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σχετικά με το timing και τον τρόπο παρέμβασης.

Είναι μια σπάνια στιγμή που η ΕΕ αποδεικνύεται πιο ανοιχτή με τον κλάδο της τεχνολογίας – συνήθως αυτό το ρόλο έπαιζαν οι ΗΠΑ. Επί σειρά ετών, οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, στρέφονται εναντίον μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Google, επιβάλλοντας πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων και απαιτώντας συγκεκριμένες αλλαγές και αυστηρό επιχειρηματικό πλαίσιο.

Αυτή τη φορά, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που παίρνουν τη σκληρότερη θέση υπό τη Λίνα Καν, την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία και έχει αναγάγει τις συγχωνεύσεις σε κεντρικό μέρος της πολιτικής χαλιναγώγησης που ακολουθεί έναντι των κολοσσών εταιρειών του χώρου.  

Μια περίπλοκη νομική διαδικασία θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας Microsoft και Activision

Η έγκριση από τις Βρυξέλλες δημιουργεί μια περίπλοκη νομική σκακιέρα για τη Microsoft και την Activision. Λίγα πράγματα μπορεί να συμβούν από εδώ και στο εξής. Η μοίρα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό από τη νομική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Οι δύο εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι η συμφωνία δεν θα βλάψει τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα εάν η Microsoft εγγυηθεί την πρόσβαση στους τίτλους της Activision. Ενώ τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να είναι πιο ανοιχτά στην υπέρβαση κυβερνητικών αντιμονοπωλιακών πρωτοβουλιών, στη Βρετανία είναι λιγότερο σύνηθες να ανατρέπονται οι ετυμηγορίες της κύριας ρυθμιστικής αρχής.

Η ήττα σε οποιοδήποτε από τα δύο μέτωπα θα μπορούσε να είναι μοιραία για τη συμφωνία λόγω της παγκοσμιοποιημένης και διασυνδεδεμένης φύσης της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών και της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί.

Με πληροφορίες από New York Times