Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, σαν σήμερα, στήνονταν ουρές από τα μεσάνυχτα στο CompUSA ή στο Best Buy, καθώς οι αγοραστές, ανέμεναν να αποκτήσουν κάτι εντελώς πρωτότυπο για την εποχή. Λογισμικό. Ήταν τα Windows 95.

Η κυκλοφορία των Windows 95 της Microsoft στις 24 Αυγούστου του 1995 ήταν γεγονός. Ο Τζέι Λένο, βοήθησε στην κυκλοφορία του λογισμικού, μαζί με τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Ήταν μια τεράστια μέρα για τη Microsoft με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις να κατακεραυνώνουν το «Start Me Up» των Rolling Stones με εικόνες του νέου, χαρακτηριστικού σήμερα, κουμπιού «Έναρξη» που χρησιμοποιείται ακόμα. Η Microsoft προσέλαβε ακόμη και την Jennifer Aniston και τον Matthew Perry για να δημιουργήσουν μια ωριαία διαδικτυακή κωμική σειρά για τα Windows 95, και το λογισμικό ήταν τόσο δημοφιλές που πουλήθηκαν 7 εκατομμύρια αντίγραφα τις πρώτες πέντε εβδομάδες.

Οι περισσότερες πωλήσεις εκείνη την εποχή, καταγράφονταν σε επεξεργαστές Pentium ή 486, σκληρούς δίσκους IDE ή SCSI, CD-ROM διπλής ταχύτητας και κάρτες ήχου Sound Blaster.

Η Microsoft πρόσθεσε πολλά χαρακτηριστικά στα Windows 95, αλλά το μεγαλύτερο ήταν ένα νέο κουμπί Έναρξης, μενού και γραμμή εργασιών που διευκόλυνε πολύ την ανακάλυψη εφαρμογών και την πλοήγηση στο λειτουργικό σύστημα. Οι βελτιώσεις πολλαπλών εργασιών στα γραφικά ήταν ένα μεγάλο άλμα από τα Windows 3.1 και την εποχή του MS-DOS.

Τα νέα χαρακτηριστικά των WINDOWS 95

Μια νέα εφαρμογή Microsoft Network (MSN) ήρθε σε πακέτο με ένα εμφανές εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Το MSN σχεδιάστηκε για να παρέχει πρόσβαση σε email, «δωμάτια συνομιλίας», ομάδες συζητήσεων και τις πρώτες ιστοσελίδες του WWW μέσω σύνδεσης τηλεφώνου. Η Microsoft ξεκίνησε λοιπόν να χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή για την πρόσβαση στο MSN και στη χρήση περισσότερων των τριών ωρών το μήνα, υπήρχαν επιπλέον χρεώσεις.

Η Microsoft εισήγαγε επίσης την πρώτη της ιδέα για συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ πολλών μηχανών στα Windows 95. Το My Briefcase είχε ως στόχο να συγχρονίσει αρχεία μεταξύ φορητού υπολογιστή και επιτραπέζιου υπολογιστή, κάτι που στις σύγχρονες εκδόσεις των Windows, τροφοδοτείται από cloud χάρη στην υπηρεσία αποθήκευσης OneDrive της Microsoft.

Εισήγαγε ακόμη και την υποστήριξη προφίλ χρήστη στα Windows 95 για να επιτρέπει σε πολλά μέλη της οικογένειας να συνδέονται και να έχουν τα δικά τους ξεχωριστά προφίλ με συνδέσμους και εφαρμογές. Το Microsoft Plus δε, περιλάμβανε το Internet Jumpstart Kit (μια πρώιμη έκδοση του Internet Explorer), υποστήριξη θεμάτων και μια σειρά από βοηθητικά προγράμματα συστήματος. Οι μεταγενέστερες ενημερώσεις στα Windows 95 εισήγαγαν επίσης νέες δυνατότητες πριν από την άφιξη των Windows 98, για να βελτιώσουν τα πράγματα ακόμη περισσότερο τρία χρόνια αργότερα.