Στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο των videogames η καθολική αποδοχή ενός παιχνιδιού είναι μάλλον σπάνιο πράγμα. Πολλά παιχνίδια κάνουν γκελ στον κόσμο, αυτό φαίνεται και από τις προτιμήσεις των χρηστών πάνω απ’ όλα, αλλά οι ειδικοί τα κρίνουν πολύ αυστηρά. Και καλά κάνουν, διότι έτσι αυξάνουν τον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και αυτό που κατάφερε το Baldur’s Gate 3 είναι επικό.

Τι κατάφερε το συγκεκριμένο videogame; Να πάρει και τα ΠΕΝΤΕ βραβεία για βιντεοπαιχνίδια που δόθηκαν από διάφορες ακαδημίες και επιτροπές ανά τον κόσμο. Είναι προφανές πως όταν συμφωνούν όλοι, κάτι καλό έχει γίνει.

Το νικηφόρο σερί ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 όταν το Baldur’s Gate 3 κέρδισε το απόλυτο παιχνίδι της χρονιάς στα Golden Joystick Awards. Στη συνέχεια, το παιχνίδι κέρδισε το μεγάλο βραβείο στα The Game Awards τον Δεκέμβριο, το βραβείο D.I.C.E. και το βραβείο καλύτερου παιχνιδιού στα Game Developer Choice Awards τον Μάρτιο. Η νίκη του Baldur’s Gate 3 στα BAFTA, που απονεμήθηκε πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώνει μια εκπληκτική σεζόν για το παιχνίδι.

Και με τι ανταγωνισμό; Alan Wake 2, Tears of the Kingdom, Marvel’s Spider-Man 2 ανάμεσα στα άλλα. Τίτλοι που έχουν ήδη γίνει αγαπητοί, κι όμως δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν το Dungeons & Dragons RPG του Larian Studios. Δεν μιλάμε πια για το videogame της χρονιάς, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας.

Από τότε που τα Game Awards ιδρύθηκαν από τον Geoff Keighley το 2014 ως διάδοχος των Spike Game Awards, κανένα άλλο παιχνίδι δεν κατάφερε αυτό το κατόρθωμα. Δύο τίτλοι μόνο το πλησίασαν, με τέσσερα βραβεία. Το The Legend of Zelda: Breath of the Wild έχασε το BAFTA το 2017 από το What Remains of Edith Finch. Και το 2018 η επανεμφάνιση του God of War της Sony Santa Monica που έγινε γνωστή από τους κριτικούς φαινόταν επίσης ότι θα έπαιρνε και τα πέντε μεγάλα βραβεία, αλλά έχασε την πρωτιά στο Golden Joysticks Awards από (ποιο άλλο;) το Fortnite.

To Baldur’s Gate 3 είναι το τρίτο παιχνίδι της σειράς Baldur’s Gate, βασισμένη στο σύστημα ρόλων φαντασίας των Dungeons & Dragons. Μια μερική έκδοση του παιχνιδιού κυκλοφόρησε σε μορφή πρώιμης πρόσβασης για macOS και Windows τον Οκτώβριο του 2020 και παρέμεινε σε πρώιμη πρόσβαση μέχρι την πλήρη κυκλοφορία του για Windows τον Αύγουστο του 2023. Ακολούθησαν οι εκδόσεις για PlayStation 5, macOS και Xbox Series X/S.

To videogame με τις καλύτερες κριτικές

Οι κριτικές που έχει αποσπάσει το videogame είναι διθυραμβικές, ακόμα και από τους πιο απαιτητικούς gamers, που προσέχουν και αξιολογούν την κάθε λεπτομέρεια. Είναι χαρακτηριστική η κριτική του The Gamer, μιας από τα πιο αξιόπιστες ιστοσελίδες για την αξιολόγηση videogames: «Το Baldur’s Gate 3 είναι ένα αριστούργημα.

Παιχνίδια όπως αυτό δεν εμφανίζονται συχνά, εμπειρίες που αιχμαλωτίζουν τόσο βαθιά το κέφι. Από την αφήγηση έως τη σχεδίαση επιπέδων, τη μάχη ως τις αποστολές, τη δημιουργία χαρακτήρων ως τον ρομαντισμό, όλα είναι καλά ρυθμισμένα για να προσφέρουν μια συναρπαστική εμπειρία που προκαλεί θαυμασμό και χαρά». Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Το videogame Baldur’s Gate 3 διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμο των Forgotten Realms το έτος 1492 DR, πάνω από 120 χρόνια μετά τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού Baldur’s Gate II: Shadows of Amn, και μήνες μετά τα γεγονότα του Baldur’s Gate: Descent into Avernus.

Η ιστορία του videogame διαδραματίζεται κυρίως στη λεγόμενη «ακτή του ξίφους» στο δυτικό Faerun, που περιλαμβάνει μια δασώδη περιοχή που περιλαμβάνει το Emerald Grove, ένα άλσος των Δρυιδών αφιερωμένο στη θεότητα Silvanus. Το Moonrise Towers and the Shadow-Cursed Lands καλύπτονται από ένα αφύσικο σκοτάδι και ο χαρακτήρας που επιλέγεις σαν gamer  μπορεί να διεισδύσει μόνο με μαγικά μέσα. Το Baldur’s Gate οδηγεί στη μεγαλύτερη και πιο εύπορη πόλη της περιοχής, καθώς και το απομακρυσμένο προάστιο Rivington. Άλλα μέρη στα οποία διαδραματίζεται το παιχνίδι είναι το Underdark, το Astral Plane και τον Avernus.

Στο παιχνίδι δίνει τη φωνή της η ηθοποιός Αμέλια Τάιλερ, η οποία κρατάει το χαρακτήρα του αφηγητή  Dungeon Master, περιγράφοντας τον κόσμο και τις ενέργειες του παίκτη σε όλη την ιστορία. Ο κάθε χαρακτήρας του παίκτη μπορεί είτε να δημιουργηθεί από την αρχή από τον παίκτη ή να επιλεγεί από έξι προκατασκευασμένους «χαρακτήρες προέλευσης».

Υπάρχει κι ένας έβδομος προσαρμόσιμος χαρακτήρας που ονομάζεται The Dark Urge. Και οι έξι προκατασκευασμένοι χαρακτήρες προέλευσης μπορούν να γίνουν μέρος της ομάδας σου σαν παίκτης, αν αποφασίσεις να παίξεις μόνος σου, ή να ελέγχονται από φίλους σου, έτσι ώστε να λειτουργείτε σαν ομάδα.

** Με πληροφορίες από The Gamer.