Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, όπου έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία και ο ίδιος δηλώνει αθώος στις 4 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Πρόκειται για την τρίτη και ιστορική ποινική δίωξη για τον Τραμπ με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν να περιλαμβάνουν τη συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανατροπή του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στην πρωτεύουσα με το ιδιωτικό του τζετ και τα μέτρα ασφαλείας και αυτή τη φορά, να είναι δρακόντεια.

Τι είπε ο Τραμπ πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον

Λίγες ώρες πριν την εμφάνισή του στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται να παίζει γκολφ στο Μαρ Α Λάγκο, ενώ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του για τη νέα δίωξή του, αναφέρει: «Πάω στην Ουάσιγκτον για να με συλλάβουν που αμφισβήτησα διεφθαρμένες, στημένες και κλεμμένες εκλογές. Είναι μεγάλη η τιμή που με συλλαμβάνουν για χάρη σας. Να κάνουμε σπουδαία την Αμερική ξανά! Χρειάζομαι μία ακόμα δίωξη για να εξασφαλίσω την εκλογή μου.»

Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και άλλη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο. Δημοσίευσε ανάρτηση στο Truth Social (ιδιοκτησίας του), βάλλοντας κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της οικογένειάς του και αποκαλώντας το δικαστήριο της Ουάσινγκτον, «άδικο χώρο» με «άδικο δικαστή». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή».

Η «επιστροφή» του Τραμπ και τα μέτρα ασφαλείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον μόλις για δεύτερη φορά αφότου τερματίστηκε η θυελλώδης θητεία του στον Λευκό Οίκο· προσάγεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο που βρίσκεται σε τοποθεσία με άμεση θέα στα όσα εκτυλίσσονταν την 6η Ιανουαρίου και όχι μακριά από το σημείο όπου νωρίτερα την «μαύρη» εκείνη ημέρα ο ίδιος εκφωνούσε την επίμαχη ομιλία καλώντας τους υποστηρικτές του να «κατέβουν» τη Λεωφόρο Πενσιλβάνια προς το Καπιτώλιο «και να πολεμήσουν σαν διάβολοι» για τη «νίκη που τους έκλεψαν» και για να «μην μείνουν χωρίς χώρα».

Τα μέτρα ασφαλείας τόσο ενός των κτηριακών εγκαταστάσεων του δικαστηρίου, όσο και περιμετρικά αυτού, πιθανότατα είναι τα ισχυρότερα που έχουν ληφθεί στα χρονικά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Μεταλλικά οδοφράγματα έχουν στηθεί έξω από το δικαστήριο, καθώς και γύρω από το Καπιτώλιο, ενώ έχουν επίσης ενισχυθεί τα μέτρα προστασίας δικαστών.

Δείτε live: O Tραμπ θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για την προσαγωγή του μαζί με τους δικηγόρους του και συνοδευόμενους από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών.

Περίπου το 50% των Ρεπουμπλικάνων δεν θα τον ψήφιζαν αν καταδικαζόταν

Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι δεν θα ψήφιζαν τον Ντόναλντ Τραμπ αν καταδικαζόταν για κακούργημα, ένδειξη των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονούν τα νομικά του προβλήματα για την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Η διήμερη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έθετε το ερώτημα αν θα ψήφιζαν τον Τραμπ για πρόεδρο του χρόνου, αν “καταδικαζόταν για κακούργημα από ενόρκους”. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, το 45% δήλωσε ότι δεν θα τον ψήφιζε, περισσότερο από το 35% που δήλωσε ότι θα τον ψήφιζε. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.

Στην ερώτηση αν θα ψήφιζαν τον Τραμπ αν «εξέτιε ποινή φυλάκισης», το 52% των Ρεπουμπλικάνων απάντησε ότι δεν θα το έκανε, σε σύγκριση με το 28% που δήλωσε ότι θα το έκανε.

Trump

Κατηγορείται για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους

Ο Τραμπ αναμένεται να δηλώσει αθώος, ενω οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει ποτέ δίκαιη δίκη σε μια πόλη όπου κέρδισε μόνο το 5% των ψήφων το 2020.

Ο Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

*Photo credit: Getty Images