Τα χρέη δεν είναι αστεία υπόθεση. Ιδίως στην Ελλάδα έχουμε βιώσει και με το παραπάνω την οδύνη που προκαλούν. Ιδίως στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας όπου η ελληνική οικονομία «έσκασε» με τρόπο εκκωφαντικό, με το ωστικό κύμα να φτάνει ακόμη και στις μέρες μας.

Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι και ο πατήρ Σ.Α., ο οποίος καταγγέλλεται από διάφορους πιστωτές πως στην προηγούμενη ζωή του πρόλαβε να βάλει… φέσι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό τουλάχιστον λένε οι κακές γλώσσες στην Πάτρα. Άλλωστε, πριν γίνει παπάς ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος έμπορος με κατάστημα στην αχαϊκή πόλη. Κατά την περίοδο όμως 2008-2009, οι πιστωτικοί λογαριασμοί του, βροντοφώναξαν «ως εδώ και μη παρέκει».

Αναζητώντας το θαύμα

Η σωτηρία μέσω συμβατικών λύσεων μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με θαύμα. Γι’ αυτό λοιπόν ο τότε επιχειρηματίας αποφάσισε ν’ ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού. Με τη διαφορά βεβαίως πως τα τιμολόγια έμειναν απλήρωτα και οι επιταγές ακάλυπτες. Οι προμηθευτές που συνεργάζονταν με τον έμπορο και καταστηματάρχη άκουσαν από μακριά τον αχό του κανονιού. Ο επιχειρηματίας μάζεψε τα πράγματά του και εξαφανίστηκε. Οι προμηθευτές άρχισαν να τον αναζητούν.

Ο δρόμος του τον έφερε στην Αθήνα, όπου προσπάθησε να υλοποιήσει τον στόχο του. Να στραφεί στην πνευματικότητα και να γίνει ιερέας. Μέσα από δύσκολες εποχές, έγινε επίτροπος σε εκκλησία της Αττικής. Έλαβε την εις διάκονον χειροτονία και άρχισε με δειλά βήματα την ιερατική του ανέλιξη. Μόλις το 2018 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μάλιστα από έναν πολύ σημαντικό Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πλέον ήταν παπάς και με τη βούλα, για να φτάσει να ιερουργεί σε κεντρική εκκλησία των βορείων προαστίων και συγκεκριμένα στα Βριλήσσια.

Δραστήριος και φιλόμουσος

Από τη φύση πιθανότατα, ο πατέρας Σ.Α. είναι εξωστρεφής άνθρωπος. Ακόμη και ως ιερέας ήθελε να διαφημίζει το λειτούργημά του, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως είναι πολύ ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα. Δεκάδες φωτογραφίες από την «καριέρα» του ως ιερέας και από κάθε πιθανό Μυστήριο. Φαίνεται όμως πως του άρεσε περισσότερο του youtube, καθώς εκεί έχει δικό του κανάλι. Σε κανένα βίντεο όμως δεν φαίνεται καθαρά ο ίδιος. Φρόντιζε να ανεβάζει βίντεο που αφορούσαν κατηχήσεις και κηρύγματα συναδέλφων του. Ωστόσο φαίνεται πως έχει τεράστια αδυναμία στον Πέτρο Γαϊτάνο, καθώς όποτε βρισκόταν σε εκδήλωση-συναυλία του γνωστού αοιδού, ανέβαζε και ένα βίντεο του ιδιαίτερου ψαλμωδού.

Όλο αυτό το διάστημα οι πιστωτές του τον αναζητούσαν εναγωνίως. Όχι βεβαίως για να λάβουν κάποια ευχή, καθώς δεν γνώριζαν τη νέα του ιδιότητα. Ήθελαν όμως τα χρήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως προμηθευτής υφασμάτων, δερμάτων και λοιπών αντίστοιχων υλικών φέρεται να έχει χάσει τουλάχιστον 50.000 ευρώ από μία συναλλαγή που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Κι αυτός ήταν μόνο ο ένας από τους πολλούς. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ποινικολόγος Ανθούλα Ανάσογλου σε εκπομπή του Mega, δικός της εντολέας αναζητά την εκπλήρωση πληρωμής ύψους 100.000 ευρώ.

Η μοιραία φωτογραφία

Η αρχή του τέλους των αναζητήσεων ήρθε όμως πρόσφατα. Κι αυτό διότι ένας από τους πιστωτές μπόρεσε και αναγνώρισε τον παλιό συνεργάτη και έμπορο σε μία φωτογραφία… κηδείας. Η έκπληξή του βεβαίως ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσε πως ο οφειλέτης είχε γίνει παπάς. Ήξερε όμως πως έπρεπε να δράσει, τουλάχιστον για να βεβαιωθεί για την ταυτότητά του.

Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε σε νεκροταφείο, με πρόσχημα την ανάγκη του πιστωτή να γνωρίσει τον πνευματικό πλέον άνδρα, πατέρα Σ.Α.. Έπειτα από πίεση και αφού αρχικά αρνήθηκε πως ήταν το άτομο που αναζητούν όλοι στην Πάτρα, παραδέχτηκε πως ήταν εκείνος. Με τη διαφορά όμως πως τους είπε πως δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Είχε σκοπό να ξεκινήσει να τους αποπληρώνει με δόσεις σε βάθος χρόνου. Όμως μετά από τόσα χρόνια αναζητήσεων, κανείς από τους πιστωτές δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει. Άλλωστε υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών.

Πλέον το θέμα έχει πάρει άλλη τροπή. Λίγο πριν η προηγούμενη ζωή του ιερέα αρχίσει να αποκαλύπτεται, το πρώτο ανεπίσημο σχόλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς την πλευρά των πιστωτών ήταν πως «αυτά είναι ιδιωτικά θέματα», δίνοντας την εντύπωση πως ενδεχομένως να μην υπήρχε γνώση για τον πρότερο βίο του πατρός Σ.. Από εκεί και πέρα όμως, πληροφορίες του intronews.gr από εκκλησιαστικούς κύκλους αναφέρουν πως στα υψηλά κλιμάκια του ιερατείου η υπόθεση αξιολογείται ως σοβαρή. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να καλέσουν σε απολογία τον ιερέα.