Σκηνές που βλέπουμε μόνο στα γουέστερν του Φαρ Ουέστ αναμένεται να ζήσει το Εκουαδόρ το επόμενο διάστημα. Σε μια απίστευτη απόφαση, ο πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι στο εξής επιτρέπεται η οπλοφορία και η οπλοχρησία από πολίτες! Αυτό, λέει, είναι το μέτρο που σκέφτηκε ώστε να προστατεύσει τον κόσμο από την ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών που έχουν σχέση με ναρκωτικά σε πολλές πόλεις της χώρας.

«Έχουμε έναν κοινό εχθρό: Το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών», είπε ο Λάσο μπροστά στην κάμερα, στο μήνυμά του που μεταδόθηκε ζωντανά και από την κρατική τηλεόραση, αλλά και τον λογαριασμό του στο Twitter. «Έχουμε προσαρμόσει τη νομοθεσία για κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων. Στο εξής η χρήση όπλου για αμυντικούς σκοπούς επιτρέπεται». Στη συνέχεια τόνισε, βέβαια, ότι η χρήση θα υπόκειται σε νόμους και κανόνες, αλλά δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα ελεγχθεί αυτό, αν ο καθένας πολίτης βαστάει πάνω του κι ένα όπλο.

Τρεις επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ο Λάσο έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη του Γουαγιακίλ, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τη δεύτερη πόλη σε πληθυσμό μετά την πρωτεύουσα Κίτο, καθώς και τις γειτονικές επαρχίες της Σάντα Έλενεα και του Λος Ρίος. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει σε στρατιωτικές μονάδες να κινηθούν μέσα στην πόλη και να αναλάβουν δράση όπου αυτές κρίνουν αναγκαίο. Επίσης από την προσεχή Κυριακή θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.

Ο Λάσο, ένας πρώην τραπεζίτης με δεξιόστροφες ιδέες, είπε ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια να θέσει τέρμα στην παράνομη δραστηριότητα των συμμοριών, κάποιες από τις οποίες λειτουργούν χωρίς να λογαριάζουν καθόλου την κεντρική διοίκηση. Παραδέχτηκε ότι το μέτρο είναι ακραίο, αλλά τόνισε ότι δέχτηκε χιλιάδες μηνύματα από πολίτες να τους επιτρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι προσπαθεί με τέτοιες αποφάσεις να στρέψει αλλού την επικαιρότητα και όχι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος. Ήδη έχει διαταχθεί έρευνα των οικονομικών του μετά από καταγγελίες για υπεξαίρεση τεράστιων ποσών, την εποχή που ακόμα εργαζόταν στον τραπεζικό τομέα.