Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το μακελειό στις ΗΠΑ, στην περιοχή του Τέξας, με 21 νεκρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι μαθητές. Ένας 18χρονος σκόρπισε τον θάνατο, εισβάλλοντας στο δημοτικό σχολείο Robb και εκτελώντας εν ψυχρώ 19 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς, τραυματίζοντας επιπλέον αρκετούς.

Ο Salvador Ramos διέπραξε τη σφαγή στο σχολείο -μία από τις χειρότερες στις ΗΠΑ– αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του. Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο 18χρονος αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Για την ώρα, τα κίνητρα του παραμένουν άγνωστα, ενώ ο ίδιος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τέξας.

Γιια τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε αυτό το σχολείο με περίπου 500 παιδιά, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, τα μαθήματα ολοκληρώνονταν αύριο Πέμπτη. Το σχολείο, με σύνθημα «Live. Learn. Love. Lead», θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο, τελευταίες ημέρες της σχολικής χρονιάς.

Διάγγελμα του Joe Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε διάγγελμα και δήλωσε πως θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τη μάστιγα των επιθέσεων με χρήση πυροβόλων. Η ομιλία του ξεκίνησε με ένα συγκινητικό τόνο, αφού ο ίδιος βασίστηκε στη δική του εμπειρία, έχοντας χάσει την πρώτη του σύζυγο και τη μικρή του κόρη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το 1972, και τον ενήλικο γιο του το 2015, από καρκίνο.

«Το να χάσεις ένα παιδί είναι σαν να σου αφαιρούν ένα κομμάτι ψυχής. Υπάρχει μια κοιλότητα στο στήθος σου που νιώθεις σαν να σε ρουφούν μέσα σε αυτό ποτέ δεν είσαι ο ίδιος. Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων; Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με αυτό το μακελειό; Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος από όλο αυτό» και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να δράσουμε. Για κάθε γονέα, κάθε πολίτη αυτής της χώρα».

Επιπλέον, ο Joe Biden έδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ, μέχρι και το Σάββατο, για το μακελειό στο Τέξας. Συγκεκριμένα στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτίρια και δημόσιους χώρους ως «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα».

Το χθεσινό μακελειό έχει ομοιότητες με εκείνη στο Sandy Hook, στην πολιτεία Κονέτικατ, όπου 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει. Οι οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τότε, ζήτησαν ξανά δράση, μετά την σφαγή στο σχολείο Robb.

«Τέτοιες σφαγές συμβαίνουν «μόνο σε ετούτη τη χώρα — σε καμία άλλη. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», δήλωσε ο Chris Murphy, Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτής της πολιτείας, «ικέτευσε» χθες απευθυνόμενος στους συναδέλφους του στο ημικύκλιο να αναλάβουν δράση

Όσον αφορά τον Salvador Ramos, γεννημένος στη Βόρεια Ντακότα, ένας λογαριασμός στο Instagram που πιστεύεται ότι είναι του Ramos περιείχε φωτογραφίες με όπλα και selfies του. Ο λογαριασμός, με το όνομα χρήστη «salv8dor_», καταργήθηκε αφότου η Abbott δημοσίευσε το όνομα του ύποπτου δράστη για μαζική επίθεση. Διευθυντής σε ένα Wendy’s στο Uvalde είπε στους New York Times ότι ο Ramos εργάστηκε εκεί για ένα χρόνο και τα παράτησε πριν από περίπου ένα μήνα.

Προκαλεί με την υποκρισία του ο κυβερνήτης Gregg Abbott

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυβερνητική αξιωματούχοι, όπως ο Greg Abbott, για ένα tweet το 2015, όπου ο ίδιος χλευάζει ανοιχτά τους Τεξανούς, επειδή αγόρασαν λιγότερα όπλα από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Έγινε αμέσως viral, μετά τον χθεσινό πυροβολισμό, με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν την παλιά του ανάρτηση.

Συνολικά 22 νόμοι για τα όπλα που περιλαμβάνουν νόμο περί μεταφοράς χωρίς άδεια υπογράφηκαν από τον Κυβερνήτη Abbott.Κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ένα νέο περιστατικό όπως ένας πυροβολισμός σε σχολείο, στους Τεξανούς υπενθυμίζονται οι κίνδυνοι που ενέχουν η ψήφιση νόμων που κάνουν ακριβώς το αντίθετο από τον περιορισμό των αγορών όπλων εντός της πολιτείας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σκάνδαλο Partygate: Νέες φωτογραφίες δείχνουν τον Boris Johnson να «παρτάρει»

Εξοχικό με τη σεζόν; Παρελθόν – Οι ιδιοκτήτες προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση για να αυξήσουν τα κέρδη τους ενόψει της τεράστιας ζήτησης

Anna Moriah Wilson: H αθλήτρια της ποδηλασίας που δολοφονήθηκε πριν τον αγώνα της