Μπροστά σε μία σημαντικά ανακάλυψη έφτασε η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, η οποία συμπίπτει με τη σύλληψη τριών ατόμων ελληνικής καταγωγής και της κατάσχεσης 67 σχεδόν κιλών κοκαΐνης. Πέραν των συλληφθέντων εκ των οποίων ο ένας είναι πρώην ποδοσφαιριστής που αποτελεί τον εν Ελλάδι εγκέφαλο της επιχείρησης, οι αστυνομικοί έχουν ήδη χαρτογραφήσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο όπου τα λατινοαμερικανικά καρτέλ βρίσκουν διόδους στα λιμάνια των ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να μεταφέρουν ναρκωτικά.

Διαπιστώνεται πως οι βαρόνοι της κοκαΐνης, κυρίως από το Εκουαδόρ και από την Κολομβία στην ουσία οργανώνουν την τελευταία στιγμή συνεργασίες με εργαζομένους στα λιμάνια αναχώρησης αλλά και υποδοχής των ναρκωτικών, διαμορφώνοντας έτσι ένα αόρατο δίκτυο συνεργών.

Μία τέτοια περίπτωση αφορά και η πρόσφατη υπόθεση, όπου αφορά ένα φορτίο 67 κιλών κοκαΐνης το οποίο έφτασε στη χώρα μας, μόλις τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας. Εκεί οι τρεις συλληφθέντες εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους μπήκαν στο λιμάνι και επικαλούμενοι βλάβες σε κοντέινερ-ψυγεία, επιχείρησαν να βάλουν στο χέρι το φορτίο κοκαΐνης, το οποίο ήταν κρυμμένο σε ένα από αυτά.

Βλέπετε, οι εμπλεκόμενοι είναι κατά κύριο λόγο ψυκτικοί και εργάζονται σε εταιρείες που έχουν συμβόλαια με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, μπήκαν ουσιαστικά με την πρόφαση να διορθώσουν τις βλάβες σε τέσσερα διαφορετικά κοντέινερ. Σε ένα από αυτά όμως υπήρχε και το φορτίο κοκαΐνης.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και ο ρόλος του

Στην περίπτωση του 41χρονου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως επικεφαλής της εν Ελλάδι οργάνωσης, είναι διαχειριστής και ιδιοκτήτης μίας εταιρείας η οποία κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν πληροφορίες πως έχει αναπτύξει επικοινωνία με το καρτέλ από το Εκουαδόρ, το οποίο είχε συμπεριλάβει το φορτίο κοκαΐνης στο φορτίο με γαρίδες.

Οι Αρχές πάντως εκτιμούν πως ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ενδέχεται να έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με αντίστοιχες περιπτώσεις, αν και δεν έχει συλληφθεί ξανά για οποιονδήποτε λόγο. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής αγαπούσε τη μεγάλη ζωή, τα ακριβά αντικείμενα και τα μοδάτα ρούχα και πάντα επέλεγε ακριβά ξενοδοχεία κυρίως για της εγχώριες εξορμήσεις του, καθώς σπάνια έφευγε για το εξωτερικό.

Ιωάννης Σκούρας: «Καθοριστική η συνεργασία με DEA, Λιμενικό και ΣΔΟΕ»

Ιωάννης Σκούρας, Κοκαΐνη, Ποδοσφαιριστής

Στην επιτυχημένη επιχείρηση αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας:

«Η συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής απέφερε ακόμη ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών μέσω της σύλληψης τριών μελών διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης και της κατάσχεσης σχεδόν -67- κιλών κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, που είχαν ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το 2022 και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, την οποία μετέφεραν δια θαλάσσης μέσα σε καταψυκτικούς μηχανισμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους ήταν ότι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική ιδιότητα των δύο μελών της οργάνωσης ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους σε τεχνηέντως καθορισμένο χώρο απόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων και να προβαίνουν ανενόχλητοι στην εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (16 Οκτωβρίου 2023) το μεσημέρι, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι ενώ εντοπίσθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο και κατασχέθηκαν -58- συσκευασίες που συνολικά περιείχαν -66- κιλά και -700- γραμμάρια κοκαΐνης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης υπήρξε καθοριστική η συμβολή και η ανάπτυξη συνεργασίας με το Γραφείο D.E.A. Αθηνών, το Τμήμα Δίωξης και Λαθρεμπορίου της Γ’ Τελωνειακής Διεύθυνσης Πειραιά, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Για τον λόγο αυτό συγχαίρω όλα τα στελέχη για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε όλα τα στάδια της επιχείρησης, τόσο σε πληροφοριακό επίπεδο όσο και κατά το προανακριτικό και επιχειρησιακό σκέλος».

Κωνσταντία Δημογλίδου: «Κρίσιμες πληροφορίες οδήγησαν στην εξάρθρωση της οργάνωσης»

Κωνσταντία Δημογλίδου, Κοκαΐνη, Ποδοσφαιριστής

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά και στη σημασία των πληροφοριών που ερεύνησε κατά κύριο λόγο η Δίωξη Ναρκωτικών:

«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (Τμήμα Γενικών Υποθέσεων) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή με εμπορευματοκιβώτια μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στη χώρα μας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -3- άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 41, 31 και 36 χρονών, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την εξακρίβωση και διασταύρωση των οποίων καθώς και μέσω δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) αποκαλύφθηκε η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο διεθνικός χαρακτήρας της και η εγκληματική δράση των μελών της.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον από το 2022, οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε διεθνική εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω θαλάσσης.

Οι ποσότητες αυτές αποθηκεύονταν σε εμπορευματοκιβώτια και συγκεκριμένα μέσα στους καταψυκτικούς μηχανισμούς αυτών και αφού τις εισήγαγαν σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης, τη διακινούσαν με σκοπό να αποκομίσουν υπέρογκα οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, διακριβώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους στην εγκληματική οργάνωση, ως εξής:

  • ο 41χρονος, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων ατόμων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, το συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοση αυτών στους τελικούς διακινητές,
  • ο 31χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός,
  • ο 36χρονος, είχε αναλάβει το χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Πιο αναλυτικά, για να πετύχουν τον σκοπό τους, φρόντιζαν εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και με την πρόφαση βλάβης να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο σε χώρο όπου δήθεν θα γίνονταν οι εργασίες επιδιόρθωσης και έτσι εξήγαγαν από αυτό τα ναρκωτικά.

Κοκαΐνη Ποδοσφαιριστής

Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, εντοπίσθηκε αρχικά ο 41χρονος στην κατοχή του οποίου καθώς και στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης. Ακολούθως ερευνήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν οι -58- συσκευασίες με την κοκαΐνη.

Συνολικά από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • κοκαΐνη βάρους -66- κιλών και -989- γραμμαρίων,
  • -2- αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσικλέτα,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Photo credits: ΕΛ.ΑΣ.