Πλήρης ανατροπή σκηνικού στην περίπτωση του Alec Baldwin, μερικούς μήνες μετά τον συμβιβασμό και τη συμφιλίωση με τον σύζυγο της Halyna Hutchins, στην υπόθεση του θανάτου της μετά από κατά λάθος πυροβολισμό με prop gun στα γυρίσματα της ταινίας Rust. Εκεί που φαινόταν πως η υπόθεση θα έκλεινε δίχως περαιτέρω νομικές διαδικασίες, ήρθε μια απόφαση δικαστηρίου να θέσει τον υπεύθυνο για τα props και τον Alec Baldwin ως υπαίτιους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και οι δυο τους θα κληθούν να αποδείξουν την αθωότητα τους.

Έχουν περάσει 15 μήνες από τη μοιραία στιγμή που η Halyna Hutchins δέχτηκε θανάσιμη σφαίρα και ο Alec Baldwin διώκεται ποινικά αυτεπάγγελτα, και μάλιστα τόσο ως ο άνθρωπος που κρατούσε το όπλο, όσο και ως παραγωγός, δηλαδή για φυσική και ηθική αυτουργία.

Παρά το ότι ο Baldwin στις καταθέσεις του έχει υποστηρίξει ότι δεν τράβηξε ποτέ τη σκανδάλη, ότι δε γνώριζε πως το όπλο είχε αληθινές σφαίρες και έριξε την ευθύνη στην Hannah Gutierrez Reed, υπεύθυνη των πυρομαχικών, οι δικαστές καλούν και τους δύο για να αποδείξουν την αθωότητα τους. Η έρευνα του FBI έδειξε όμως πως ο Baldwin, παρά την άρνησή του, δε θα μπορούσε να εκπυρσοκροτήσει αν δεν είχε τραβήξει τη σκανδάλη

«Κάθε άτομο που χειρίζεται ένα όπλο, έχει χρέος να εξασφαλίσει ότι αν πρόκειται να το στρέψει σε κάποιον άλλον και να τραβήξει τη σκανδάλι, δεν πρόκειται να εκπυρσοκροτήσει και να σκοτώσει», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της Δικαστή της Πρώτης Περιφέρειας του Νέου Μέξικο, Mary Carmack-Altwies.

Έτσι, Baldwin και Reed έχουν να τους βαραίνουν δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, θα δικαστούν και για τις δύο κατηγορίες και θα τιμωρηθούν μόνο για τη μία, είτε με ποινή φυλάκισης είτε με χρηματικό πρόστιμο, αν κριθούν ένοχοι. Οι ποινές που προβλέπονται για κάτι τέτοιο είναι ως 18 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Αν όμως ισχύσει η κατηγορία για τη χρήση όπλου, τότε η ποινή μπορεί να πάει στα 5 χρόνια φυλάκισης.

Απίθανο να κριθεί ένοχος ο Baldwin

Παρά το ότι είναι βαρύτατες οι κατηγορίες, οι δύο κατηγορούμενοι δεν θα προφυλακιστούν, αλλά θα κληθούν να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο δικαστήριο είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω κάμερας.

«Καθώς πρόκειται για ποινική υπόθεση, χρειάζεται και οι 12 ένορκοι να βρουν ενόχο πέραν πάσης αμφιβολίας. Δε λέω πως δεν υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για να ασκηθεί δίωξη», αναφέρει ειδικός στο CNN.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτή τη δίωξη, είναι πως ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τον θάνατο της Hutchins ως ατύχημα, όμως οι δικαστές θεώρησαν πως πρέπει να διερευνηθούν τα πρωτοκόλλα ασφαλείας που ίσχυσαν στο στούντιο και να εξακριβωθεί αν είχε υπάρξει προσοχή σχετικά με τα πυρομαχικά.

«Φαίνεται πως υπήρξε έλλειψη ασφάλειας και πρωτοκόλλου στο στούντιο.  Κανείς δεν είχε ελέγξει τις σφαίρες ή, τουλάχιστον, δεν τις έλεγχε συχνά. Και μετά, με κάποιο τρόπο, γέμισαν ένα όπλο και το έδωσαν στον Alec Baldwin. Αυτός δεν το έλεγξε. Δεν έκανε τίποτα απ΄αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει κάποιος για να διασφαλίσει πως είναι εντάξει ο ίδιος και οι γύρω του. Και μετά έστρεψε το όπλο στην Alyna Hutchins και τράβηξε τη σκανδάλη», δήλωσε η επικεφαλής δικαστής Carmack-Altwies.

«Επειδή είναι ατύχημα, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει έγκλημα. Η κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Αθέλητη ανθρωποκτονία σημαίνει ότι δεν ήθελαν να το κάνουν, ότι δεν σκόπευαν να σκοτώσουν. Όμως συνέβη και συνέβη εξαιτίας πέραν της μίας απροσεξιών. Δεν είχαν την κατάλληλη προστασία και συνέβη αυτό».

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του – Η αντίδραση της οικογένειας της Hutchins

Ο δικηγόρος του Baldwin, που περιμένει το πρώτο του εγγόνι, δήλωσε πως ξαφνιάστηκαν όλοι με τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «τρομερά λάθος χρήση της δικαιοσύνης. Ο κ. Baldwin δεν είχε κανέναν λόγο να πιστεύει ότι το όπλο είχε ζωντανή σφαίρα. Εμπιστεύτηκε τους επαγγελματίες με τους οποίους δούλευε, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν πως το όπλο δεν είχε μέσα ζωντανές σφαίρες».

Η οικογένεια της Hutchins, παρά τη συμφιλίωση με τον Baldwin και το ότι ο άντρας της θα είναι παραγωγός στο Rust τιμής ένεκεν, ανακοίνωσε ότι «στηρίζουμε τις κατηγορίες και ελπίζουμε η δικαιοσύνη να λειτουργήσει για την δημόσια προστασία και να τιμωρήσει όποιον παραβίασε τον νόμο. Μας ηρεμεί που στο Νέο Μέξικο δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου».

Η υπόθεση μοιάζει με έναν λαβύρινθο, αφού ο Baldwin κατηγορεί τη Reed, η Reed κατηγορεί τον Baldwin και αυτούς που προμήθευσαν το όπλο και τις ψεύτικες σφαίρες, υποστηρίζοντας σε μήνυσή της ότι ο προμηθευτής είχε βάλει στο κουτί με τις ψεύτικες σφαίρες και κάποιες αληθινές.

Αυτή η υπόθεση πάντως, φαίνεται να προμηνύει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι ταινίες που περιλαμβάνουν πυρομαχικά και στη βιομηχανία υπάρχουν νέες συζητήσεις για τα πρωτόκολλα.