Θέλοντας να περάσει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα, η Μαλάνγκα Τζαμπέρι εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών φορώντας μία μαύρη τουαλέτα της οποίας ο λαιμός έμοιαζε με θηλιά.

Το μοντέλο ιρανικής καταγωγής σε μία προσπάθειά της να στρέψει την προσοχή του κόσμου στις φρικτές δημόσιες -και μη- εκτελέσεις που γίνονται στην ισλαμική χώρα, επέλεξε να φορέσει το συγκεκριμένο φόρεμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μαλάνγκα

Μεσαιωνικές εκτελέσεις στο Ιράν

Δύο μέρες πριν το Φεστιβάλ των Καννών, στις 25/5, οι ιρανικές αρχές προχώρησαν στη «μεσαιωνική» εκτέλεση ενός άνδρα, μπροστά σε ένα πλήθος ανθρώπων καθώς ο ίδιος είχε κριθεί ένοχος για «διαφθορά επί της γης», το σοβαρότερο αδίκημα που προβλέπει ο ποινικός κώδικας. Εκτελέστηκε στο Μαραγέχ, μια πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.

Τα πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιρανικούς ενημερωτικούς ιστότοπους δείχνουν ένα πλήθος το οποίο έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκτέλεση. Οι αρχές κρατούν σε απόσταση το πλήθος, πίσω από μια ταινία ασφαλείας, ενώ οι εισαγγελείς απευθύνονται στους δημοσιογράφους.

Ο κατάδικος έχει δεμένα τα μάτια και στέκεται ανάμεσα σε δύο δήμιους με κουκούλες. Σε μια άλλη φωτογραφία εικονίζεται όρθιος πάνω σε μια καρέκλα, με μια θηλιά περασμένη στον λαιμό του. Στην αμέσως επόμενη, το πτώμα του κρέμεται από το σχοινί. Η στιγμή του θανάτου του δεν υπάρχει στα πλάνα. Ήδη εντός του 2023 έχουν εκτελεστεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

«Stop Executions»

Στην πρεμιέρα της ταινίας «The Old Oak», το μοντέλο, εμφανίστηκε μ΄ένα μακρύ φόρεμα με ουρά, όπου εκεί ήταν γραμμένες οι λέξεις «Stop Executions» (Σταματήστε τις εκτελέσεις στο Ιράν) με χρυσά κεφαλαία γράμματα.

Με το φόρεμα που είχε την υπογραφή της σχεδιάστριας Τζίλα Σάμπερ, η Μαλάγκα ήθελε ξεκάθαρα να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο κύμα εκτελέσεων στο Ιράν, όπου με το βάναυσο αυτό τρόπο το καθεστώς των μουλάδων θέλει να καταπολεμήσει τους επικριτές της κυβέρνησης και τους διαδηλωτές.

«Μόνο τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι από 200 άνθρωποι λέγεται ότι έχουν εκτελεστεί – πολλοί από αυτούς απαγχονίστηκαν μετά από ομολογίες, ενώ άλλα υπέστησαν βασανιστήρια», γράφει το περιοδικό «Focus», ενώ συμπληρώνει πως το 2022 οι εκτελέσεις στη χώρα κατέγραψαν αύξηση κατά 75%. Πέρυσι, 582 άνθρωποι απαγχονίστηκαν.