Πέθανε ο Ron Cephas Jones, ο βραβευμένος με Emmy ηθοποιός που ήταν περισσότερο γνωστός για το ρόλο του William Hill στο «This Is Us». Ήταν 66 χρόνων.

Εκπρόσωπος του ηθοποιού επιβεβαίωσε το θάνατο του Jones στο PEOPLE το Σάββατο: «Ο αγαπημένος και πολυβραβευμένος ηθοποιός Ron Cephas Jones πέθανε σε ηλικία 66 ετών λόγω ενός μακροχρόνιου πνευμονικού προβλήματος».

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, η ζεστασιά, η ομορφιά, η γενναιοδωρία, η καλοσύνη και η καρδιά του έγιναν αισθητές σε όποιον είχε την τύχη να τον γνωρίσει», συνεχίζει η δήλωση.

«Ξεκίνησε την καριέρα του στο Nuyorican Poets Cafe και η αγάπη του για τη σκηνή ήταν παρούσα σε όλη του τη σταδιοδρομία, συμπεριλαμβανομένων της πρόσφατης υποψηφιότητάς του για Tony και της απονομής του βραβείου Drama Desk για το ρόλο του στο Clyde’s on Broadway».

«Η εσωτερική ομορφιά και η ψυχή του Ron φάνηκαν στο τεράστιο κοινό από την πολυβραβευμένη ερμηνεία του στο “This is Us”», καταλήγει η δήλωση.

Ο Jones ήταν περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στο «This Is Us» ως William Hill, ως ο βιολογικός πατέρας του Randall Pearson (Sterling K. Brown) δηλαδή, ρόλος για τον οποίο κέρδισε ένα Emmy ως γκεστ το 2018 και ένα άλλο το 2020.

Την ίδια χρονιά, η κόρη του Jasmine κέρδισε το πρώτο της Emmy, και οι δυο τους υπήρξαν το πρώτο ζευγάρι πατέρα-κόρης που τους απονεμήθηκε βραβείο την ίδια χρονιά.

Αστέρας του «Law & Order: Organized Crime» αποκάλυψε στους New York Times το 2021 ότι πολέμησε ιδιωτικά τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και έλαβε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA το 2020, όπου ήταν ασθενής για σχεδόν δύο μήνες.

O ρόλος του στο This Is Us ήταν η κορωνίδα της καριέρας του

Σύμφωνα με μια συνέντευξη του Ιουνίου 2022 στο Today, είπε ότι η ερμηνεία του που είχε υποψηφιότητα για Τόνι στο Clyde’s on Broadway τον παρακίνησε να κάνει γρήγορη ανάρρωση.

«Δεν θέλω να πω ήταν ένα θαύμα, αλλά ήμουν πολύ τυχερός. Είχα σπουδαίους γιατρούς. Ήταν ακόμα μια πολύ δύσκολη και επίπονη ανάρρωση. Αναρρώνω για το υπόλοιπο της ζωής μου», είχε δηλώσει ο Jones.

«Δεν αποκτάς νέους πνεύμονες και ξεκινάς στίβο. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να δουλεύεις συνεχώς στο σώμα σου. Περιλαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία» πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, τον Μάιο του 2022, είχε διηγηθεί στο Entertainment Weekly πώς οι ηθοποιοί και οι παραγωγοί του τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει έναν απειλητικό για τη ζωή του φόβο για την υγεία του την τελευταία του μέρα στο πλατό, λέγοντάς τους: «Εσείς με κρατήσατε όταν δυσκολευόμουν και δεν με αφήσατε να φύγω. Ήσασταν εκεί στη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου της ζωής μου. Είμαι ένα θαύμα που περπατά».

«Όλη μου η ζωή ήταν η σκηνή», είπε ο Jones και πρόσθεσε: «Η ιδέα να μην παίξω ξανά μου φάνηκε χειρότερη από τον θάνατο».

Εκτός από το This Is Us και το New Jersey Native, εμφανίστηκε στα Mr Robot (2015-2016), The Get Down (2016-2017), Luke Cage (2016-2018), Looking For Alaska (2019) και Truth Be Told (2019-2023).

Έπαιξε στις ταινίες: He Got Game (1998), Sweet and Lowdown (1999), Half Nelson (2006), Across the Universe (2007), Glass Chin (2014), The Holiday Calendar (2018), 201 Days και (Dog Days) (01 Days) (Dog Days) (Across the Universe). Dolemite Is My Name (2019).

Πριν ο Jones ήταν μέλος της ομάδας Off-Broadway LAByrinth Theatre Company της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ των αρκετών θεατρικών του ρόλων περιλαμβάνεται ο Κρουκς στην παραγωγή του Broadway του 2014 με τον τίτλο «Of Mice and Men».

Τον Δεκέμβριο, το Deadline ανέφερε ότι ο Jones συμμετείχε στο τέταρτο μέρος της ιστορικής σειράς ανθολογίας «Genius: MLK/X». Υποδύεται τον Elijah Muhammad, τον «ισχυρό, σίγουρο και περίπλοκο» ηγέτη του Nation of Island και δάσκαλο και μέντορα του Malcolm X στον τελευταίο του ρόλο.