Η Σούζαν Σάραντον πλήρωσε ακριβά το σκανδαλώδες αντιεβραϊκό της παραλήρημα, αφού εταιρεία παραγωγής έδρασε αμέσως, σταματώντας τη συνεργασία μαζί της. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Page Six, η εταιρεία έκανε την εξής ανακοίνωση για την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό: 

«Ως εταιρεία, η PTO Films θα ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι οι απόψεις της Σούζαν Σάραντον δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του οργανισμού μας. Την εξετάζαμε για μια ταινία μικρού μήκους, αλλά λόγω των πρόσφατων δηλώσεών της, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε άλλες επιλογές».

Η Σούζαν Σάραντον θα εμφανιζόταν στη μικρού μήκους ταινία της PTO Films με τίτλο «Slipping Away». Πρόκειται για ένα θρίλερ για έναν σχιζοφρενή άνδρα που «παλεύει με τη δική του ψύχωση και την εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του».

Η εταιρεία δεν άφησε περιθώρια στην Σούζαν Σάραντον και μετά την ανακοίνωση, αφαίρεσε και το όνομά της από το καστ της ταινίας στο Imdb. Η ταινία αφαιρέθηκε από τη λίστα με τις «επερχόμενες» της Σάραντον στο IMDB υπό τον τίτλο «pre-production» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η δημόσια συγγνώμη της Σούζαν Σάραντον

Μετά τις αντιδράσεις, η Σούζαν Σάραντον ζήτησε δημόσια συγγνώμη, μέσω του Instagram της, για τα σχόλια που έκανε στο συλλαλητήριο της 17ης Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, απολογούμενη για το ότι οι Αμερικανοί Εβραίοι «παίρνουν μια γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».

«Πρόσφατα, συμμετείχα σε ένα συλλαλητήριο μαζί με μια διαφορετική ομάδα ακτιβιστών που επιδιώκουν να αναδείξουν την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω, αλλά με κάλεσαν να ανέβω στη σκηνή και να πω λίγα λόγια», ξεκίνησε η Σάραντον.

«Σκοπεύοντας να μεταφέρω την ανησυχία μου για την αύξηση των εγκλημάτων μίσους, είπα ότι οι Εβραίοι Αμερικανοί, ως στόχοι του αυξανόμενου αντισημιτικού μίσους, “παίρνουν μια γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα, που τόσο συχνά υφίσταται βία”. Αυτή η διατύπωση ήταν ένα τρομερό λάθος, καθώς υπονοεί ότι μέχρι πρόσφατα οι Εβραίοι ήταν ξένοι προς τις διώξεις, ενώ ισχύει το αντίθετο», συνέχισε.

Και πρόσθεσε η Σάραντον: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, από αιώνες καταπίεσης και γενοκτονίας στην Ευρώπη, μέχρι τους πυροβολισμούς στο Δέντρο της Ζωής στο Πίτσμπουργκ της Π.Α., οι Εβραίοι είναι από καιρό εξοικειωμένοι με τις διακρίσεις και τη θρησκευτική βία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Λυπάμαι βαθύτατα που μειώνω αυτή την πραγματικότητα και πληγώνω τους ανθρώπους με αυτό το σχόλιο. Πρόθεσή μου ήταν να δείξω αλληλεγγύη στον αγώνα κατά του φανατισμού κάθε είδους και λυπάμαι που απέτυχα να το κάνω».

Η δήλωση της Σάραντον έκλεισε με την υπόσχεση να συνεχίσει να επιδιώκει τις ανθρωπιστικές αξίες και να διεξάγει ανοιχτό διάλογο για πολύπλοκα ζητήματα.

«Θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου στην ειρήνη, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τη συμπόνια για όλους τους ανθρώπους. Ελπίζω ότι μπορούμε να συναντηθούμε με αγάπη και προθυμία για διάλογο, ειδικά με εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε», ολοκλήρωσε.

Σούζαν Σάραντον
Σούζαν Σάραντον

** Φωτογραφία: Shutterstock