Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 87 ετών, άφησε ο Τζεμ Τοπόλ, γνωστός για τη θεατρική και κινηματογραφική του ερμηνείας ως «Βιολιστής στη Στέγη», μετά από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τον θάνατο του επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, που τον περιέγραψε ως έναν «χαρισματικό ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και μπήκε βαθιά μέσα στις καρδιές μας».

Ο Ισραηλινός Τζεμ Τοπόλ, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μόνο με το επώνυμό του, ταυτίστηκε με το ρόλο του Τεβιέ του «Βιολιστή» όσο λίγοι, αφότου πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη με 3 Όσκαρ κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ από τον Νόρμαν Τζούισον, το 1971, και συνέχισε να παίζει τον Τεβιέ σε διάφορες παραγωγές ανά τον κόσμο μέχρι το 2009.

Η καριέρα του Τζεμ Τοπόλ

Ο Τοπόλ ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, ενόσω έκανε την θητεία του στον ισραηλινό στρατό, στον ψυχαγωγικό θίασο Nahal, και αργότερα περιόδευσε στο Ισραήλ με θεατρικές παραστάσεις κιμπούτς και σατιρικές εταιρείες θεάτρου. Παράλληλα, ήταν συνιδρυτής του θεάτρου της Χάιφα.

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο το 1964, πρωταγωνιστώντας στο «Sallah Shabati», του Ισραηλινού συγγραφέα Εφραίμ Κισόν, για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για τον Βραβείο Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου.

Στην καριέρα του μέτρησε περισσότερες από 30 ταινίες στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Galileo (1975), Flash Gordon (1980) και For Your Eyes Only (1981). Αποτέλεσε τον μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτέχνη του Ισραήλ από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980.

Έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου και προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την κινηματογραφική του ερμηνεία του Τεβιέ το 1971, ενώ ήταν υποψήφιος για βραβείο «Tony» καλύτερου ηθοποιού για την αναβίωση του «Βιολιστής της Στέγης» το 1991 στο Μπρόντγουεϊ.

Ήταν, επίσης, ιδρυτής του «Variety Israel», μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε για παιδιά με ειδικές ανάγκες, και του «Jordan River Village», μιας κατασκήνωσης για Άραβες και Εβραίους ασθενείς, στην οποία ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.