Την ώρα που στην Ευρώπη σημειώνονται κατά τόπους και συνολικά ρεκόρ κρουσμάτων, στη Νότια Αφρική, χώρα όπου εντοπίστηκε πρώτα η μετάλλαξη Όμικρον, έχουν ξεπεράσει το κύμα έξαρσης και ετοιμάζονται να άρουν κάποιους από τους περιορισμούς. Μεταξύ αυτών είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 ως τις 4 το πρωί, που ήδη τελείωσε. Το τέταρτο κύμα φαίνεται να έπιασε το peak πριν λίγες ημέρες και τώρα ακολουθεί πτωτική πορεία.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε πολύ αισιόδοξα νέα να μεταφέρει, όχι μόνο για την κατάσταση στη Νότια Αφρική, αλλά συνολικά για το τέλος της πανδημίας. Στη Νότια Αφρική, καθώς τα επίπεδα εμβολιασμού ανεβαίνουν και η διαθεσιμότητα κλινών στα νοσοκομεία αρχίζει να αυξάνεται, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον πέφτει.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η χώρα μπορεί να πέρασε την κορύφωση του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο. Καθώς η Όμικρον είναι υψηλά μεταδοτική, έχει υπάρξει χαμηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με προηγούμενα κύματα» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνεται μια πτώση 29.7% στα ημερήσια κρούσματα, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν μειωθεί στις 8 από τις 9 περιφέρειες στη Νότια Αφρική. Μέχρι σήμερα η Νότια Αφρική έχει 3.5 εκατομμύρια κρούσματα και 91.000 θανάτους, ούσα η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο στην Αφρική. Πλέον όμως, βρίσκεται στο πρώτο από τα πέντε επίπεδα συναγεργού για τον Covid-19.

Σε αποκλιμάκωση η Νότια Αφρική, σε προθάλαμο έξαρσης Ευρώπη και ΗΠΑ

Εκτός από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα μπαρ που είχαν άδεια να λειτουργούν μέχρι τις 11 το βράδυ, τώρα θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά και πάλι.  Οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν περιοριστεί σε 1.000 άτομα για εσωτερικούς χώρους και σε 2.000 για ανοιχτούς, κάτι που προς το παρόν δεν θα αρθεί, ενώ η υποχρεωτικότητα μάσκας σε δημόσιους χώρους παραμένει.

Ενόσω συμβαίνουν αυτά στη Νότια Αφρική, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, ανέφερε στο LinkedIn πως ο κόσμος έχει τα εργαλεία πια να τελειώσει αυτή την καταστροφή.

«Ξέρουμε πια καλά τον ιό μετά από 2 χρόνια. Ξέρουμε τις παραμέτρους για να ελέγξουμε τη μετάδοση: χρήση μάσκας, αποφυγή μεγάλων πληθυσμών, διατήρηση των αποστάσεων, καλή υγιεινή στα χέρια, ανοιχτά παράθυρα για ανανέωση του αέρα, τεστ και ανίχνευση επαφών. Ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια που προκαλεί και να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης για τους ανθρώπους που νοσούν βαριά. Με όλη αυτή τη γνώση και ικανότητα, η ευκαιρία να αντιστρέψουμε την πανδημία μια και καλή, είναι στα χέρια μας».

Φυσικά τα λόγια του Γκεμπρεγεσούς δεν προσφέρουν καμία καινούργια γνώση και μοιάζει σαν παρηγοριά στον άρρωστο. Το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα μακριά, αλλά σχετικά κοντά μπορεί να είναι μια 4η δόση. Στο Ισραήλ έχουν ήδη ξεκινήσει νέους εμβολιασμούς για τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να προλάβουν μια νέα έξαρση, μετά από ένα τρίμηνο που είχαν ελέγξει τη μετάδοση της Δέλτα, ενώ 4.2 εκατομμύρια του πληθυσμού έχουν λάβει αναμνηστική 3η δόση.

Σε μια χώρα που βρίσκεται στα δικά μας κυβικά, τα 4.000 κρούσματα σε τούτη την περίοδο, φαντάζουν λίγα, την ώρα που εμείς πιάνουμε 30άρια και πάνω. Όμως για το Ισραήλ είναι υψηλός αριθμός που δεν έχει εμφανιστεί από τον Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτζ δήλωσε πως το Ισραήλ είναι στο 5ο κύμα, με την Όμικρον να έχει τη μερίδα του λέοντος στα νέα κρούσματα.

Στην ίδια πορεία με το Ισραήλ βρίσκονται η Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία που σκέφτονται πλέον ανοιχτά την 4η δόση. Άρα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε κι εμείς σιγά σιγά. Εκτός βέβαια από τα εμβόλια, υπάρχει πλέον κι ένας νέος σύμμαχος, το χάπι της Pfizer, το Paxlovid, που εγκρίθηκε από τον FDA και το Ισραήλ έκανε μια μεγάλη παραγγελία που την παρέλαβε χθες.

«Χάρη στη γρήγορη δράση μας, τα φάρμακα έφτασαν γρήγορα στο Ισραήλ και θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κορύφωση του επερχόμενου κύματος της Όμικρον» είπε ο πρωθυπουργός Νάφταλι Μπένετ. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα χάπια μειώνουν κατά 88% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους στις ευπαθείς ομάδες, καθώς η αντιβίωση διά στόματος – σημείο εισόδου του κορωνοϊού είναι ο φάρυγγας – εμποδίζει την αναπαραγωγή του σε οποιαδήποτε μετάλλαξη.

Ακυρώνονται εκδηλώσεις εν όψει Πρωτοχρονιάς

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν 10 εκατομμύρια θεραπείες από την Pfizer και άλλα 2.2 δισ. δολάρια για τα χάπια της Merck που αναμένεται να εγκριθούν, αν και έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει έγκριση για αγορά χαπιών της Pfizer ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα περίοδος είναι για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μια περίοδος κλιμάκωσης, με τα καταμετρημένα κρούσματα να αυξάνονται σε ποσοστό 46% σε σχέση με πριν τα Χριστούγεννα κι ενώ είναι σαφές πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν μετρηθεί και θα φανούν στις επόμενες ημέρες σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. ΗΠΑ, Βραζιλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα ανακοινώνουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και συνολικά στον κόσμο τα κρούσματα χθες πήγαν πολύ κοντά στα 2 εκατομμύρια (1.889.175), με τους θανάτους όμως να παραμένουν σε ίδια επίπεδα (7.058).

Από τις μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν το 85%, με τα νούμερα της εβδομάδας να είναι πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Οι ΗΠΑ μόνες τους, που χθες είχαν 813.000 νέα κρούσματα, έχουν περίπου 2.2 εκατομμύρια από τα Χριστούγεννα και μετά. Αντιθέτως, στην Ασία υπάρχει πτώση 12% στα κρούσματα, με μόλις 268.000 την 30η Δεκεμβρίου.

Εν όψει της αλλαγής του έτους, πολλές χώρες ακυρώνουν κάθε μορφή δημόσιου εορτασμού, ενώ σε κάποιες χώρες αυξάνονται τα μέτρα. Στη Γαλλία ανακοινώθηκε υποχρεωτική μάσκα για κάθε άνθρωπο από 11 ετών και πάνω, ενώ τα κλαμπ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στην Ισπανία ακυρώθηκαν οι εορτασμοί της πρωτοχρονιάς σε όλες τις μεγάλες πόλεις εκτός της Μαδρίτης, όπου θα γίνει μια εκδήλωση με 7.000 ανθρώπους ως ανώτερο αριθμό. Το Μεξικό επίσης έχει ακυρώσει τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: Guardian