Η Ειρήνη Χειρδάρη είναι ίσως η πιο γνωστή sex coach/sex therapist στην Ελλάδα και ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει με τη δουλειά της να καταργηθούν κάποια ταμπού γύρω από το σεξ. Με την επιστημονική της γνώση και με την καθημερινή τριβή της με ανθρώπους απ΄όλο το ηλικιακό φάσμα, είναι από τους καταλληλότερους ανθρώπους να μας μιλήσει για ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια.

Έφηβοι και παιδιά αντιμετωπίζονται από τους μεγάλους, αλλά και μεταξύ τους, με σεξουαλικούς όρους. Η έκθεση τους στα social media και στο διαδίκτυο τα φέρνει μπροστά σε μια κουλτούρα του πορνό και καταλήγουν να βλέπουν ταινίες ενήλικου περιεχομένου ακόμα κι από τα 10 τους ή να κάνουν σεξ στα 15 τους. Γιατί βιάζονται τα παιδιά να μεγαλώσουν;

Η Ειρήνη Χειρδάρη μιλάει στο 3ο τεύχος του περιοδικού Nitro για όλα τα ζητήματα που αναδεικνύονται απ΄αυτή την αλλαγή που σημειώνεται στις νέες γενιές.

– Η απελευθερωμένη σεξουαλικά εποχή μας, πιστεύετε ότι μας οδηγεί σε μια αυτοαντικειμενοποίηση του σώματός μας;

Στην απελευθερωμένη σεξουαλικά εποχή μας, η σεξουαλική έκθεση και ο σεξουαλικός λόγος έχουν αυξηθεί, και σε ποσότητα και σε τολμηρότητα. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας βομβαρδισμός από σεξουαλικές εικόνες (κυρίως γυναικών), στις διαφημίσεις, στην τηλεόραση, στο ίντερνετ, σε τέτοιο βαθμό, που περνά και εντελώς απαρατήρητο το γεγονός, τόσο πολύ το έχουμε συνηθίσει. Είναι τόσα πολλά τα μηνύματα ότι είμαστε σεξουαλικά αντικείμενα, που γίνονται αόρατα.

Στο μυαλό μας είναι πλέον φυσιολογικό να συμβαίνει, και το δεχόμαστε χωρίς να το φιλτράρουμε, και χωρίς να δίνουμε πια καμία σημασία στο γεγονός. Ούτε και δίνουμε καμιά σημασία γιατί, ας πούμε, βγαίνουν έτσι σήμερα οι γυναίκες, με πλαστικά στήθη, πλαστικά οπίσθια, υαλουρονικά στα χείλη, τρέσες στα μαλλιά… Το πρότυπο «Καρντάσιαν», που μόνο στο ιατρείο του πλαστικού μπορεί να γίνει.

σεξ

Μια ενήλικη γυναίκα υποθέτω πως έχει την κρίση να αποφασίσει αν θέλει να υιοθετήσει αυτό το πρότυπο ή όχι, ένα ανήλικο κορίτσι, όμως, που εκτίθεται όλη μέρα στην ροή των social media; Συναντώ στις συνεδρίες μου κορίτσια 19, 20 χρονών με υπέροχη, φυσική ομορφιά, που έχουν πειράξει όμως σημεία του σώματός τους και αγχώνονται όταν εμφανιστεί μια γυναίκα πιο «όμορφη», περισσότερο «τέλεια», πιο σέξι. Μιλώ για κορίτσια με περιεχόμενο,  γνώσεις, μόρφωση, στόχους, όνειρα…

Η άνθιση του φεμινισμού στην εποχή μας έχει να κάνει αρκετά με αυτό το φαινόμενο. Γιατί υπάρχουν και γυναίκες που δεν θεωρούν καθόλου ok αυτό το πρότυπο που επιβάλλεται, μεταξύ barbie και πλαστικής κούκλας. Λένε «αυτή είμαι, αυτό είναι το σώμα μου κι αυτή η σεξουαλικότητά μου, κι έτσι θα πάω προς στο σεξ, όπως είμαι στ’ αλήθεια».

 «Ο παγκόσμιος μέσος όρος για την πρώτη φορά που κάνουν σεξ τα παιδιά είναι στα 15 έτη»

– Άρα, το μέλημα των νεαρών κοριτσιών είναι το «ποια είναι η πιο ωραία»;

Ναι, αλλά αυτό δεν είναι σημερινό. Απλώς, παλιά, το τι είναι ωραίο, προερχόταν από τη μόδα, από επαγγελματίες με δουλεμένη αισθητική. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που τα πρότυπα ομορφιάς έρχονται από το πορνό. Παρόλο που η δουλειά του πορνό δεν είναι αυτή. Όλα στον κόσμο του πορνό είναι υπερβολικά, στήθη, μόρια, χείλη, γιατί ο σκοπός του είναι να προκαλέσει γρήγορη διέγερση. Και καλά κάνει και υπάρχει βέβαια το πορνό, αλλά για άλλο λόγο υπάρχει, και φυσικά απευθύνεται σε ενήλικες. Με την ελεύθερη πρόσβαση στο πορνό όμως που έφερε το ίντερνετ, σήμερα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αυτό κάτω από δέκα ετών. Πολύ πριν, δηλαδή, μπορέσουν συναισθηματικά, νοητικά, ακόμη και ορμονικά, να κατανοήσουν αυτά που βλέπουν.

– Τα παιδιά κάνουν σήμερα σεξ από ηλικία ακόμα και πριν την προεφηβεία;

Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι σήμερα στα 15 έτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα ποσοστό στα σημερινά παιδιά τα έχουν κάνει όλα, έχουν δοκιμάσει τα πάντα, από πολύ νωρίς. Έχω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η κόρη μιας φίλης μου είχε κάνει σεξ με όλα τα αγόρια του σχολείου, 12 χρονών. Η φίλη μου, εξαιρετική μητέρα, όπως και ο άντρας της καλός πατέρας, μου είπε πώς ένιωσε μόλις το έμαθε: ότι της «ξέφυγε» το μεγάλωμα του παιδιού της. Της άλλαξε σχολείο. Γιατί, μέσα σε όλα έχουμε και το κοινωνικό στίγμα, το κουτσομπολιό…

σεξ

– Πώς βλέπουν πορνό τα παιδιά, ανάλογα με το φύλο τους, και πώς ακριβώς τους επηρεάζει στην μετέπειτα συμπεριφορά τους;

Τα αγόρια βλέπουν ότι οι άντρες που κάνουν σεξ είναι δυνατοί, αποφασιστικοί, και σεξουαλικά επιθετικοί, ενώ οι γυναίκες θέλουν βία στο σεξ. Το πορνό παραμένει αρκετά φαλλοκρατικό, γι΄αυτό συνήθως και δεν διεγείρει τις γυναίκες. Υπάρχουν βέβαια γυναίκες σκηνοθέτες πορνό, αλλά ακόμη πολύ λίγες. Το μεγαλύτερο μέρος του πορνό θέλει την γυναίκα σε μαζοχιστικό υποτακτικό ρόλο, κι έχει φτάσει σήμερα και στο choking. Μια γυναίκα που αντικρύζει αυτό το είδος πορνό, θα προσβληθεί και θα φρικάρει.

Αλλά ας πούμε ότι βλέπει ένα μικρό αγόρι μια τέτοια σκηνή, με chocking. Είναι στην προεφηβεία, κι έχει τις πρώτες του διεγέρσεις. Του γίνεται conditioning, ο εγκέφαλος «δένει» αυτή την εικόνα και πλέον, αναζητά και εθίζεται σε αυτή την φαντασίωση. Αυτό είναι το επικίνδυνο.

Ο άνθρωπος είναι ένα ον πολύ πιο πολύπλοκο, έξυπνο και συναισθηματικό από μια σέξι απεικόνισή του, και η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι η ανάγκη για επαφή και σύνδεση. Το πορνό απεικονίζει το σεξ χωρίς σύνδεση, δε μπορεί να είναι το απόλυτο σχολείο για σεξ. Γιατί έτσι, οδηγεί μια ολόκληρη γενιά να κάνει σεξ ασύνδετη, χωρίς επαφή με τον παρτενέρ.

«Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα τα αγόρια πρέπει να αποδείξουν την αρρενωπότητά τους στους άλλους άντρες»

– Πιστεύετε λοιπόν ότι αυτή είναι μια συνθήκη η οποία δημιουργεί πρωταρχικά ένστικτα βίας σε ένα αγόρι;

Φυσικά. Σύμφωνα με μια έρευνα του βρετανικού NSPCC (New School of Psychotherapy and Counselling) μία στις τρεις έφηβες ηλικίας 13-17, ενώ ήταν σε σχέση,  δέχτηκε να κάνει στο σεξ πράγματα τα οποία δεν ήθελε. Και μία στις τέσσερις δέχτηκε και σωματική βία. Γιατί, όπως η σύγχρονη κοινωνία επιβάλλει στα αγόρια ότι για να είναι αρρενωποί πρέπει να είναι ισχυροί, κυριαρχικοί, και σεξουαλικά επιθετικοί, έτσι και στα κορίτσια επιβάλλει  ότι για να είναι θηλυκές πρέπει να είναι σεξουαλικά ποθητές, να ικανοποιούν τους άντρες και να υποχωρούν στις πιέσεις τους. Η μέση γυναίκα αναθρέφεται από πολύ νεαρή ηλικία σε εξυπηρέτηση της ανδρικής σεξουαλικότητας, όχι της δικής της.

Η δημοφιλής κοπέλα στο σχολείο είναι όχι απλώς η σέξι, αλλά η πολύ διαθέσιμη σεξουαλικά. Το ζήτημα είναι ότι, τις περισσότερες φορές, δεν έχει ακριβώς συναίσθηση αυτής της σεξουαλικότητας, δεν είναι ότι κάνει ό, τι κάνει επειδή το θέλει, επειδή έχει διέγερση. Το σώμα της μπορεί να κοιμάται. Αλλά παίζει αυτόν τον ρόλο γιατί από αυτόν αντλεί αξία, όλη η κοινωνία της λέει ότι για να έχει αξία, πρέπει να είναι σέξι.

σεξ

 

– Ας κάνουμε μια υπόθεση: ένα 13χρονο αγόρι, χωρίς εμπειρίες, έρχεται σε επαφή με ένα συνομήλικο, ας πούμε, κορίτσι με αρκετές εμπειρίες. Αυτό το αγόρι τρομάζει, νιώθει ανασφάλεια, δεν ξέρει πού του πάνε τα τέσσερα. Αργότερα, αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την σεξουαλικότητά του ως άνδρας;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα τα αγόρια πρέπει να αποδείξουν την αρρενωπότητά τους. Όχι στις γυναίκες, πρέπει να αποδείξουν την αρρενωπότητά τους στους άλλους άντρες, τους φίλους τους. Γι΄αυτό όλο αυτό, το να κοιμηθούν με πολλά κορίτσια κλπ…για να το πουν στους φίλους τους. Θα το επηρεάσει από αυτή την άποψη, πρέπει πάντα να αποδεικνύει την αρρενωπότητά του, ότι είναι κυρίαρχο απέναντι στο κορίτσι, ότι αυτός οδηγεί το σεξ, και ότι πρέπει να έχει περισσότερες εμπειρίες. Αν ωστόσο δεν έχει μεγαλώσει έτσι, έχει πάρει μια πιο ορθή σεξουαλική εκπαίδευση, ότι καμιά αρρενωπότητα δεν χρειάζεται να αποδείξει σε κανέναν, είναι αυταπόδεικτη επειδή είναι άντρας, δε νομίζω να το επηρεάσει.

Τώρα γιατί το κορίτσι έχει κάνει τόσο πολύ σεξ σε τόσο μικρή ηλικία, είναι αυτό που σας έλεγα, του έχει επιβληθεί η σεξουαλικότητα των ενηλίκων και το πρότυπο ότι για να αξίζει, πρέπει να εξυπηρετήσει την αντρική σεξουαλικότητα. Και θα αρχίσει σε λίγα χρόνια τα υαλουρονικά στους γλουτούς και το στήθος, για να προσελκύσει τους άντρες, και στο σεξ η ίδια όταν γίνει γυναίκα μπορεί να μην έχει καν οργασμό, η σκέψη της θα είναι πάντα συγκεντρωμένη αν οι γλουτοί είναι τέλειοι και αν κάνει τέλειο στοματικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις συνεδρίες μου έχω συνειδητοποιήσει ότι όλους τους τους οργασμούς τους έχουν τα αγοροκόριτσα. Παρόλο που δεν έχουν θυμίζουν και σε τίποτα αυτό που η κοινωνία ονομάζει «σέξι». Γιατί νιώθουν καλύτερα μέσα στο σώμα τους, το αποδέχονται.

Σε άλλες περιπτώσεις, κάποια κορίτσια απορρίπτουν εντελώς το θέμα του φλερτ και του έρωτα, επειδή βλέπουν τι συμμαθήτριές τους να είναι σε έναν διαρκή αγώνα να κάνουν τα πάντα στο σεξ στα 13. Οπότε πάνε στην άλλη άκρη. Και οι μαμάδες τους ανησυχούν και σε αυτή την περίπτωση, όταν στα 18 δεν έχουν ακόμη κανένα ενδιαφέρον για το φλερτ και τις σχέσεις. Αλλά είναι κι αυτή μια αντίδραση στο γυναικείο πρότυπο που προανέφερα.

* Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε η Ειρήνη Χειρδάρη στο 3ο τεύχος του Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

** Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μασούρη