Οι πολιτικές εξελίξεις που προκύπτουν, σε συνδυασμό με τα ευρύτερα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, καθιστούν αναγκαίες τις συνεχείς δημοσκοπήσεις, για να μετρηθεί και το πώς επηρεάζουν την απήχηση των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών και πώς διαφοροποιείται η πρόθεση των ψηφοφόρων. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία δείχνουν ακόνητοι στις δημοσκοπήσεις και αυτό που φαίνεται πως διακυβεύεται περισσότερο είναι η αυτοδυναμία, παρά η πρωτιά.

Πιο συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση που έκανε η Marc για το Πρώτο Θέμα, η πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, φέρνει τη Νέα Δημοκρατία μπροστά κατά 8,1%, με σχετικά αυξημένο ποσοστό σε σχέση με παλιότερες δημοσκοπήσεις. Αυξημένο ελαφρά και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα, το κόμμα εξουσίας και το κόμμα αντιπολίτευσης, να κερδίζουν από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ μετά την υπόθεση Καϊλή.

δημοσκόπηση

Πώς θα πήγαιναν τα πράγματα αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή; H Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε ένα ποσοστό 32,5%, το οποίο θα την έφερνε 7,9 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη Κυριακή.

Από τα ποσοστά πάντως, το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι πέφτει το ποσοστό του ΜέΡΑ25 και ανεβαίνει αυτό του μορφώματος του φυλακισμένου Κασιδιάρη. Δεδομένου ότι στη Βουλή υπάρχει ήδη η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, η πιθανότητα να υπάρχουν δύο μικρά ακροδεξιά κόμματα, με το ένα να έχει ναζιστικές προεκτάσεις, θα ήταν τρομακτική, οπότε καλύτερα να υπάρχει ο Βαρουφάκης παρά ο Κασιδιάρης.

δημοσκόπηση

Το 47,6% των ερωτηθέντων προτιμάει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτοδύναμη είτε κυρίαρχη σε έναν διπλό ή τριπλό σχηματισμό, εφόσον η εναλλακτική είναι αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση που να έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά, το 45,1% προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και το 42,5% μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25.

δημοσκόπηση

Το πιο μεγάλο όπλο της Νέας Δημοκρατίας, είναι φυσικά ο ηγέτης της, μιας και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι καθαρά προσωποπαγή. Σε 12 κατηγορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα από 1,4 ως 32 μονάδες, σε ζητήματα που αφορούν τις παγκόμιες κρίσεις, ενέργειας, τροφίμων, καυσίμων, υγείας, οικονομίας και ό,τι άλλο προκύψει, στην προάσπιση των συμφερόντων έναντι των Τούρκων, στην εγκληματικότητα, ως προς την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τη διαφθορά και τη διαφάνεια και ως προς την διασφάλιση δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Για το δείγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά πιο ειλικρινής από τον Τσίπρα και ελαφρά πιο συμπαθής, ενώ στο κρίσιμο ερώτημα για το αν είναι πιο αξιόπιστος στο τιμόνι της Ελλάδας, έχει ποσοστό αποδοχής 49,8%, με τον Τσίπρα να είναι στο 30%.

δημοσκόπηση

Οι ερωτηθένετες πάντως, έχουν μάλλον αρνητική άποψη για όλους τους πολιτικούς ηγέτες.

δημοσκόπηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει την μεγαλύτερη θετική αξιόλογηση σε σχέση με τους άλλους, κρίνεται θετικά ή μάλλον θετικά από το 48,7% των ερωτηθέντων και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά από το 50,8%. Το ίδιο κοινό όμως πιστεύει σε ποσοστό 44,5% ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα, με ένα 28,7% να μη βλέπει διαφορά σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

δημοσκόπηση

Οι βασικές ανησυχίες πάντως δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα βρίσκονται στο top-3, ενώ 4ος έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και μόλις στην 5η θέση οι παρακολουθήσεις, που ανησυχούν το 16,2% των ερωτηθέντων, άνοδος μόλις 0,1% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου από την Marc.

δημοσκόπηση

Η υπόθεση Καϊλή δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, με μόλις το 9,5% να θεωρούν πως είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Το 51,1% πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή πλήττει συνολικά την Ελλάδα, ένα 41,6% το πολιτικό σύστημα, ένα 33,2% το Ευρωκοινοβούλιο και ένα 30,7% θεωρεί ότι πλήττεται το ΠΑΣΟΚ.

δημοσκόπηση

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Το «Κορωπί» και το «Ζαμέ» έγιναν viral και αυτοτρολάρεται – «Ανοίγω φροντιστήριο γαλλικών»

Ίλιον: Προφυλακιστέοι οι 3 από τους 6 μαθητές για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου

Ρουμανία: Συγκλονίζει το βίντεο μέσα από το λεωφορείο λίγο μετά τη σύγκρουση