Μνήμες 6ης Ιανουαρίου 2021 ξύπνησαν το βράδυ της Κυριακής – μεσημέρι για τη Βραζιλία – όταν ένα τεράστιο πλήθος από υποστηρικτές του Jair Bolsonaro έκανε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο, με συνακόλουθη εισβολή στα τρία αυτά κτήρια που αποτελούν, σύμφωνα και με δήλωση του νυν προέδρου Lula da Silva, τα τρία κλαδιά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας.

Τότε, στις ΗΠΑ, στην εισβολή στο Καπιτώλιο, ήταν οι υποστηρικτές του Donald Trump που, μετά από δύο μήνες παγίωσης του συνθήματος «Stop The Steal» (Σταματήστε την κλοπή) ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου 2020, είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την αλλαγή της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

Ο Jair Bolsonaro ήταν πάντοτε μια βραζιλιάνικη κόπια του Donald Trump και ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί αυτό που συνέβη την Κυριακή στη Βραζιλία, μιας και ο ίδιος είχε υιοθετήσει αντίστοιχη ρητορική, αποκαλώντας διάτρητο το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν πριν από δυόμιση μήνες.

Βραζιλία

(Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images)

Βραζιλία

(Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images)

Οι φανατικοί μπολσοναριστές επιτέθηκαν επί της ουσίας στα τρία σύμβολα της βραζιλιάνικης δημοκρατίας, τα έβαλαν με τους αστυνομικούς, κατέστρεψαν δημόσια περιουσία, έριξαν αστυνομικά οχήματα σε ποτάμια και λίμνες και διέπραξαν επιθέσεις και εις βάρος 5 δημοσιογράφων, κλέβοντας τον εξοπλισμό τους. Ο σκληρός πυρήνας των μπολσοναριστών έχει επιτεθεί τα τελευταία δύο χρόνια 77 φορές σε δημοσιογράφους.

Οι διαδηλώσεις στη Μπραζίλια και η εισβολή τέθηκαν σε έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες από τις αστυνομικές δυνάμεις, με τις αρχές να έχουν προχωρήσει σε πάνω από 1200 συλλήψεις μέχρι την ώρα που μιλάμε.

Βραζιλία

(Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images)

Ο Lula da Silva βρέθηκε στην Μπραζίλια εκτάκτως την Κυριακή, καθώς βρισκόταν εκτός της πρωτεύουσας, και κατηύθυνε την αντιμετώπιση όταν πια είχε υπάρξει αποκλιμάκωση.

Θα αποδοθούν ευθύνες σε επικεφαλής Στρατού, Υπουργείου Άμυνας και Αστυνομίας

Ο Ανώτατος Δικαστής της χώρας, Alexandre de Moraes, έχει δώσει διαταγή στο στράτευμα να παρέμβει και να διαλύσει όλες τις συγκεντρώσεις των μπολσοναριστών σε όλη τη χώρα εντός 24 ωρών, ενώ η διαταγή προς την αστυνομία είναι να συλλάβει οποιονδήποτε διαδηλωτή βρίσκεται ακόμα στους δρόμους.

«Τίποτα απολύτως δεν δικαιολογεί την ύπαρξη γεμάτων κατασκηνώσεων από τρομοκράτες, που χορηγούνται από διάφορους και με την ανοχή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, σε μια πλήρη αντίθεση με τον αναγκαίο σεβασμό προς το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα», αναφέρει η διαταγή του de Moraes.

Οι μπολσοναριστές έχουν στήσει σκηνές και έχουν πρακτικά στρατοπεδεύσει σε διάφορα σημεία της χώρας και ιδίως στη Μπραζίλια, από τον Οκτώβριο, όταν και έγιναν οι εκλογές που ολοκλήρωναν τη θητεία του δικού τους Trump.

Ο da Silva και ο de Moraes έχουν ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει απόδοση ευθυνών στις στρατιωτικές δυνάμεις, στην αστυνομία και στην απερχόμενη διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αν δεν έχουν διαλυθεί όλες οι διαδηλώσεις μέχρι σήμερα.

Ο Jair Bolsonaro πάντως, σε αντίθεση με τον μέντορά του, τον Trump, ήταν πιο άμεσος στην καταδίκη της εισβολής, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κανένα tweet που να την δικαιολογεί και να την προάγει, όπως είχε κάνει ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος.

«Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, με σεβασμό στον νόμο, είναι μέρος της δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, οι καταστροφές και η εισβολή σε δημόσια κτήρια, όπως έγινε σήμερα, ή όπως είχε γίνει από την αριστερά το 2013 και το 2017, ξεφεύγουν από τον κανόνα. Στη διάρκεια της θητείας μου, πάντοτε δρούσα σύμφωνα με το Σύνταγμα, σεβόμενος και υπερασπιζόμενος τους νόμους, την δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ιερή ελευθερία μας», έγραψε ο Bolsonaro.

Βραζιλία

(Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images)

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Kevin McCarthy: Η σημαντική παραχώρηση που έκανε για να γίνει Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ

Μία από τα ίδια ο Erdogan: «Όσο οι Έλληνες δεν μπλέκουν μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα μπλέκουμε κι εμείς μαζί τους» – Η απάντηση της Αθήνας

Βιρτζίνια: 6χρονος πυροβόλησε σκόπιμα τη δασκάλα του – Άγνωστο πώς βρέθηκε το όπλο στην κατοχή του