Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τρέχει την έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο από οπαδούς του πρώην προέδρου, Donald Trump, είναι πιθανόν να τον παραπέμψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να δικαστεί για πολλές κατηγορίες, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της επιτροπής, Liz Cheney.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να περιμένει την επιτροπή να κάνει μια ποινική παραπομπή και μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία ποινικές παραπομπές», είπε, τονίζοντας ότι ο Trump δεν αποτελεί εξαίρεση. «Θα λάβουμε απόφαση ως επιτροπή» για το εάν και κατά πόσον θα υποβληθεί εισήγηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του.

Οι δηλώσεις της έγιναν μέρες μετά την εκρηκτική μαρτυρία ενώπιον της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, από την πρώην βοηθό του Λευκού Οίκου, Cassidy Hutchinson. Αποκάλυψε ότι την πληροφόρησαν ότι ο Trump εξοργίστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι δεν μπορούσε να συνοδεύσει τους διαδηλωτές στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο. Τότε οπαδοί του πρώην προέδρου εισέβαλαν βίαια την 6η Ιανουαρίου 2021 στην έδρα του Κογκρέσου με σκοπό να αναβάλουν την επικύρωση της νίκης του Joe Biden, στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, από τα μέλη του.

Στην κατάθεσή της, ανέφερε ότι της είπε ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Tony Ornato, ότι ο Trump προσπάθησε να πιάσει το τιμόνι της προεδρικής λιμουζίνας όταν η ασφάλειά του αρνήθηκε να τον πάει στο Καπιτώλιο. Εκεί έπεσε πάνω στον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Bobby Engel στις 6 Ιανουαρίου, όταν του είπαν ότι θα επέστρεφαν στο τη Δυτική Πτέρυγα και όχι στο Καπιτώλιο.

Πιθανόν να διεκδικήσει την προεδρία ο Donald Trump

Ακόμα υποστήριξε τους οπαδούς του, λέγοντας ότι ήθελαν να ακούσουν την ομιλία του πριν από την έφοδο στην έδρα του Κογκρέσου, ενώ ήταν οπλισμένοι με τουφέκια AR-15.  Δύο πηγές της Μυστικής Υπηρεσίας είπαν στο CNN ότι είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών που συμπίπτουν με όσα είπε η μάρτυρας στην επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου.

Η Μυστική Υπηρεσία έχει πει ότι οι πράκτορες που εμπλέκονται στο περιγραφόμενο περιστατικό, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ήδη συνεντεύξεις από την επιτροπή, θα τεθούν ξανά για να καταθέσουν υπό όρκο.

«Αν το εξετάσετε απλά από την σκοπιά πως κάποιος ξέρει ότι ένας όχλος είναι οπλισμένος και τον στέλνει να επιτεθεί στο Καπιτώλιο και τον προκαλεί όταν ο ίδιος του ο αντιπρόεδρος απειλείται, όταν το Κογκρέσο απειλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά η Cheney.

Παράλληλα, ο Adam Kinzinger, ένας Ρεπουμπλικανός που υπηρετεί στην επιτροπή της εκτός από την Cheney, είπε στην Dana Bash του CNN την ότι η μαρτυρία της Cassidy ήταν σημαντική και ότι περισσότεροι μάρτυρες έχουν εμφανιστεί μετά την έκρηξή της. ”Θα υπάρξουν πολύ περισσότερες πληροφορίες”,είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Cheney δεν αποκάλυψε αν θα είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, το 2024. Αναμένεται μια δυνατή εσωκομματική μάχη ενόψει της ανάδειξης του υποψηφίου ή της υποψήφιας του GOP για την εκπροσώπηση της πολιτείας Ουαϊόμινγκ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Ούτε ο Trump έχει πει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2024, αν και το υπαινίσσεται.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Νέο Φάληρο: Θύμα ξυλοδαρμού 30χρονη από τον 22χρονο σύντροφό της – Την πέταξε ημιλιπόθυμη στο δρόμο

Συγκλονισμένη ακόμα η Κρήτη: Πώς συνέβη το τροχαίο που κόστισε τη ζωή σε μία 15χρονη και έναν 23χρονο

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: «Χάλκινη» η εθνική πόλο ανδρών