Όλοι μας θα θέλαμε να ζούμε όσο πιο κεντρικά γίνεται στην Αθήνα, αλλά δε χωράμε. Και γι’ αυτό το κέντρο της έχει γίνει άπιαστο οικονομικά. Ευτυχώς, υπάρχουν αυτές οι 5 φθηνότερες περιοχές για να γίνει ένας καταμερισμός, μπας και κατέβουμε λίγο από το δέντρο της παράνοιας στο οποίο έχουμε ανέβει ομαδικώς για να φτάνουμε να δίνουμε ενοίκιο 1.700 ευρώ για ένα σπίτι 60 τ.μ. επειδή βρίσκεται στο Κουκάκι.

Κάποτε, στο Σ’ Αγαπώ Μ’ Αγαπάς, με Παπαδοπούλου-Αθερίδη, είχε ειπωθεί κάτι πολύ σωστό από τον Θοδωρή καθώς το ζευγάρι έψαχνε για να νοικιάσει σπίτι αφού ο ιδιοκτήτης αυτού που έμεναν είχε αυξήσει τα λεφτά που ζητούσε και δεν ήθελαν να τα δώσουν. «Έχει σαλτάρει ο κόσμος…ο άλλος μια σανίδα να κρατάει κι επειδή είναι στο Γκάζι εκείνη την ώρα, θα στη χρεώσει 180 χιλιάρικα».

Αυτό συμβαίνει στην Αθήνα εδώ και μια 5ετία κοντά, με τα σπίτια να έχουν γίνει έρμαιο των ξένων που τα αγοράζουν κοψοχρονιά, τα φτιάχνουν υποτυπωδώς και τα δίνουν για ενοίκια που είναι διπλάσια και τριπλάσια από την αντικειμενική τους αξία. Θα πας για παράδειγμα στο Κουκάκι ή τα Εξάρχεια, κι επειδή είναι οι περιοχές των Airbnb, θα βρεις σπίτι στα 45-50 τ.μ. σε ισόγειο, που δεν θα έχει τίποτα μέσα σε έπιπλα ή ηλεκτρικές συσκευές, και θα σου ζητάνε ενοίκιο 600-700 ευρώ γιατί έτσι. Κι αυτή είναι μια αισιόδοξη συνθήκη.

Παγκράτι, Κουκάκι, Ακρόπολη, Μετς, Ιλίσια, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Νέος Κόσμος, Κυνοσάργους και κάμποσες ακόμα περιοχές πέριξ του κέντρου έχουν γίνει ανάρπαστες γι’ αυτό καλύτερα θα είναι να αρχίσουμε να στρεφόμαστε σε άλλες περιοχές.

Ο Spitogatos.gr δημοσίευσε μια λίστα με τις 5 φθηνότερες περιοχές στην Αθήνα κι εκεί βρίσκονται περιοχές που όταν τις βλέπεις στις αγγελίες είτε τις απορρίπτεις εν ριπή οφθαλμού είτε τις κρατάς μόνο ως έσχατη λύση.

Έτσι, οι 5 φθηνότερες περιοχές στο κέντρο είναι οι ακόλουθες

  • Αττική (η περιοχή περίξ Πατησίων-Αχαρνών)
  • Πατήσια
  • Κολωνός
  • Κολοκυνθούς
  • Ριζούπολη-Άγιος Ελευθέριος-Προμπονά
οι 5 φθηνότερες περιοχές στην Αθήνα
Οι 5 φθηνότερες περιοχές στην Αθήνα αυτή τη στιγμή

Υπάρχει βέβαια και ένα δόλωμα εδώ. Οι συγκεκριμένες είναι οι 5 φθηνότερες περιοχές στην Αθήνα σε σχέση με το τι επικρατεί στις υπόλοιπες. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι και σούπερ προσιτές. Κι αυτό αν δεν ισχύει σε τρομερό βαθμό τώρα, θα ισχύσει στα επόμενα 2-3 χρόνια, μιας και έχουν παρουσιάσει άνοδο άνω του 12% στην τιμή ανά τ.μ., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και στο 20%.

Χαρακτηριστικά, στην περιοχή της Αττικής με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.363 ευρώ ανά τ.μ., καταγράφεται ετήσια άνοδος 12,3% και ακόμη μεγαλύτερη, στο +17,7%, είναι η άνοδος για την Πατησίων – Αχαρνών με μέση τιμή στα 1.384 ευρώ ανά τ.μ.

Το 20% εντοπίζεται κυρίως στα Πατήσια, με μέση τιμή αυτήν τη στιγμή στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., που είναι υπερδιπλάσια όταν πρόκειται για νεόδμητο. Και στον Κολωνό τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, όπου θα συναντήσει κανείς σπίτια με τιμή αγοράς ως και 3 φορές πάνω, εφόσον είναι νεόδμητα, ασχέτως όμως του μεγέθους τους. Κάποια φτάνουν ως και τα 4.500 το τ.μ., τιμή που δεν τη συναντάς τόσο έντονα σε περιοχές όπως στην Άνω Γλυφάδα ή στην Τερψιθέα, που θεωρούνται και πιο premium στην Αθήνα.

Σε επίπεδο ενοικίασης, τα Πατήσια έχουν μέση τιμή ανόδου στο 14%, με το τ.μ. να αποτιμάται στα 8-9 ευρώ, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που φτάνει τα 16-17 ευρώ. Έτσι, για ένα σπίτι 50 τ.μ., σε ισόγειο ή ημιώροφο, που δεν είναι νεόδμητο και ανακαινισμένο, κάποιος θα κληθεί να πληρώσει περίπου 500 ευρώ. Αν όμως διαθέτει και χαρακτηριστικά όπως να είναι σε 2ο ή 3ο όροφο, να έχει ανακαινιστεί ή να είναι σχετικά καινούργιο, η τιμή μπορεί να πάει στα 700-800 ευρώ.

Άρα ναι, είναι οι 5 φθηνότερες περιοχές στην Αθήνα, για πόσο όμως ακόμα θα είναι, δεν το γνωρίζουμε. Η πορεία είναι ανοδική διαρκώς και σε πολλές περιπτώσεις σε βαθμό που σκέφτεσαι να μετακομίσεις αύριο!