Μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία, η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ και επίσημα τελειώνει. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ήταν η πρώτη στην πολιτική ιστορία της χώρας που ανακοίνωσε την απόσυρση της, χωρίς να ξανακατέβει υποψήφια σε εκλογές. Σήμερα, οι Γερμανοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες και να κρίνουν, στην ουσία, με την ψήφο τους το μέλλον το δικό τους και του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας, καθώς και ολόκληρης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα, που ολοένα και ψαλιδίζεται, έναντι των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης. Ωστόσο, τη σταθερότητα της Μέρκελ στην Ευρώπη, δεν θα την ξαναδούμε σύντομα, αφού εξαιτίας της μικρής διαφορά που χωρίζει το SPD από τους Συντηρητικούς και του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της Γερμανίας μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι το σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Το σίγουρο είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα φύγει από το πόστο της μέχρι τα Χριστούγεννα.

https://www.intronews.gr/5864-2-theodorikakos-paremvasi-kiklomata-antiemvoliaston

Τι θα σημάνει μια στροφή προς τα αριστερά της Γερμανίας

Τις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό  ξεκινά ο υποψήφιος του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτός ενδέχεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, που είχε στα χέρια του το τιμόνι της γερμανικής οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας ως υπουργός Οικονομικών, ενώ οι επιθυμητοί εταίροι του SPD, οι Πράσινοι ενδέχεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των εδρών τους στη Βουλή.

SPD και Πράσινοι δεν αποκλείεται να συμπράξουν με τους Φιλελεύθερους και να επιχειρήσουν –παρά τα φρένα που θα θελήσουν να βάλουν οι τελευταίοι –  μια στροφή της οικονομικής ατζέντας της Γερμανίας προς τα αριστερά σε θέματα αύξησης των κοινωνικών δαπανών και της φορολόγησης των πλουσιότερων καθώς οι πολιτικοί ηγέτες επιμένουν στην ψηφιοποίηση και σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και η αγωνία για τυχόν σώρευση κρατικού χρέους δείχνει κάπως να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπερζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING, «η συμμετοχή Πρασίνων και Φιλελευθέρων σε κυβερνητικό συνασπισμό θα φέρει τις πιο φρέσκιες, καινοτόμες δυνάμεις που είχε εδώ και καιρό κυβέρνηση στη Γερμανία».

Περίπου τρία εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά. Μια ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε με μία μόνο Καγκελάριο. Την Άνγκελα Μέρκελ.