Κρυμμένοι θρησκευτικοί θησαυροί της Αιθιοπίας βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερα από 150 χρόνια. Μάλιστα ποτέ δεν έχουν εκτεθεί δημόσια, ενώ απαγορεύεται αυστηρά να τα βλέπει το κοινό.

Τώρα έχουν δημιουργηθεί ελπίδες ότι τα αιθιοπικά tabots, που λεηλατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά τη μάχη της Μακντάλα το 1868, θα μπορούσαν επιτέλους να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από μια νέα νομική γνώμη και μια έκκληση που υποστηρίχθηκε από τον Stephen Fry, τον συγγραφέα Lemn Sissay και τον πρώην αρχιεπίσκοπο του Canterbury George. Κάρι.

Τα ξύλινα και πέτρινα tabots είναι πινακίδες βωμού, που θεωρούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας ως κατοικία του Θεού στη Γη και αναπαράσταση της Κιβωτού της Διαθήκης. Έχουν τεράστια πνευματική και θρησκευτική αξία για τον λαό της Αιθιοπίας.

Μια επιστολή έχει σταλεί στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, υπογεγραμμένη από υποστηρικτές όπως οι Fry, Sissay, από τον ηθοποιό Rubert Everett και από τον πρώην Βρετανό πρέσβη στην Αιθιοπία, Sir Harold Walker.

Λέει ότι το μουσείο δεν έχει αναγνωρίσει την ιερότητα τους και δεν τα έχει ποτέ εκθέσει, δεν τους επέτρεψε να μελετηθούν, να αντιγραφούν ή να φωτογραφηθούν. «Αντ ‘αυτού, κάθονται στα θησαυροφυλάκια, όπου παραμένουν πάνω από 150 χρόνια, άγνωστα στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτής της χώρας».

Συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι σήμερα το Βρετανικό Μουσείο έχει μια μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσει μια διαρκή και ουσιαστική γέφυρα φιλίας μεταξύ Βρετανίας και Αιθιοπίας παραδίδοντας τα tabots στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας».

https://www.intronews.gr/6165-2-unesco-vretaniko-mouseio-marmara-parthenona

Προσπάθειες για την επιστροφή τους έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά η Βρετανία ισχυρίζεται ότι απαγορεύεται από το Βρετανικό Μουσείο του 1963 να επαναφέρει αντικείμενα από τη συλλογή του. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νομική άποψη τα tabots μπορούν να επιστραφούν.

Η γνώμη έχει συνταχθεί από την Samantha Knights QC και έχει ανατεθεί από το ίδρυμα Scheherazade. Επισημαίνει ότι το μουσείο έχει μια διάταξη που επιτρέπει τη διάθεση αντικειμένων «ακατάλληλων για διατήρηση» που μπορούν να διατεθούν «χωρίς βλάβη στους μαθητές».

Τα tabots δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, αφού δεν έχουν «καμία προφανή χρήση ή συνάφεια με το μουσείο» και οι μαθητές δεν μπορούν να τα μελετήσουν.

To site δεν έχει εικόνα αυτών, μόνο μια σύντομη περιγραφή. «Ως εκ τούτου, επί του παρόντος και προφανώς αντιμετωπίζονταν στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικά από την υπόλοιπη συλλογή».

Το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε σε δήλωσή του: «Αυτά τα έγγραφα πρέπει να αναθεωρηθούν και να εξεταστούν με πλήρη προσοχή και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να μπορέσουν να ελεγχθούν από τους διαχειριστές».

Τι έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο

Έντεκα tabots βρίσκονται στη συλλογή του μουσείου. Τα εννέα μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τη βρετανική λεηλασία μετά τη μάχη της Μακντάλα το 1868, ένα γεγονός που συνέβη αφού ο αυτοκράτορας Τεύοδρος Β είχε πάρει ομήρους Βρετανούς. Περισσότεροι από 500 Αιθίοπες στρατιώτες σκοτώθηκαν και ο αυτοκράτορας αυτοκτόνησε αντί να αιχμαλωτιστεί.

Εκατοντάδες αντικείμενα λεηλατήθηκαν στη συνέχεια, τα οποία πλέον βρίσκονται σε πολλές συλλογές. Το V&A, έχει θησαυρούς Maqdala, συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού στέμματος και ενός βασιλικού νυφικού.