Οι δύο επιστήμονες τουρκικής καταγωγής Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί, εξηγούν πώς οδηγήθηκαν στην δημιουργία του εμβολίου mRNA, της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στον Τάσο Τέλλογλου οι δύο επιστήμονες που επινόησαν το εμβόλιο mRNA έναντι του κορωνοϊού, τόνισαν ότι το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας τους προς τον άνθρωπο.

«Το ξέσπασμα σε μία πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού» λέει ο Σάχιν, που με τη σύζυγό του Εζλέμ διέθεταν σημαντική εμπειρία από την δημιουργία εμβολίων κατά μορφών καρκίνου με την τεχνολογία mRNA, μία τεχνική με την οποία μπορείς να επηρεάσεις την πληροφορία που παίρνει το ανθρώπινο κύτταρο.

«Γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά εναντίον μιας λοιμώδους νόσου», σημειώνει η Τουρετσί.

Το ζευγάρι επιστημόνων βραβεύτηκε την Τετάρτη στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, με το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όπως λέει στον ΑΝΤ1 ο επιστήμονας, κάλεσε την ομάδα της εταιρείας τους, της BioNTech και τους είπε ότι θα σταματήσουν τα πάντα και να ριχθούν στη μάχη για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα

«Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημία θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη των εμβολίων διαρκεί συνήθως πέντε χρόνια. Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύαμε. Και τι κάναμε; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Εισαγάγαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί» εξήγησε ο ίδιος.

Όπως έχουν δηλώσει και στο παρελθόν οι δύο επιστήμονες από τη Γερμανία, η πρώτη τους προσπάθεια να πείσουν τους συνεταίρους της Pfizer για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέβη άκαρπη. «Οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά» σημείωσε.

Η σύναψη τέτοιων συμβολαίων διαρκεί κανονικά 9 – 12 μήνες

Φυσικά, ο καιρός απέδειξε πως η ανθρωπότητα βρισκόταν ενώπιον μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. «Τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε οι συνάδελφοι είπαν αμέσως “ναι ας συνεργαστούμε”. Και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση ότι για μία συνεργασία χρειαζόμασταν συμβόλαια. Η σύναψη τέτοιων συμβολαίων διαρκεί κατά κανόνα 9 έως 12 μήνες. Αλλά εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί για το εμβόλιο της γρίπης» τόνισε ο Σάχιν.

«Κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προσανατολίζεσαι όταν έχεις ένα άστρο, να προσανατολίζεσαι στην φροντίδα του αρρώστου όπως είπα. Ο άρρωστος ή σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος για τον οποίο δημιουργήσαμε το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας μας. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα» είπε από πλευράς της η Εζλέμ Τουρετσί.

Δεν αλλάζουν το DNA

Αναφορικά με τη παραφιλολογία που διακινείται από τους αντιεμβολιαστικούς κύκλους περί αλλαγής του DNA από τα mRNA εμβόλια, ο κ. Σαχίν είναι κατηγορηματικός: «Η τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται, κάνει μια δουλειά και εξαφανίζεται μετά από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα».

Στο ερώτημα τι θα λέγατε στους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν, η Οζλέμ Τουρετσί αναφέρει ότι “δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε κάτι. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι πολλαπλοί, οπότε δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σε κάθε έναν”. Προσθέτει ότι η δική τους δουλειά είναι να διασφαλίσουν ότι παράγονται δεδομένα, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τι σημαίνει εμβολιασμός και τι σημαίνει αυτό το εμβόλιο.

Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει ότι είνα πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. Και αυτό όπως αποσαφηνίζει διότι «μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30% με 40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών».

Προσθέτει ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν με τα εμβόλια είναι να αποτρέψουν αυτές τις υποτροπές και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα από τις δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη.