Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα, καθώς και στην κυβέρνηση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, που σχεδόν άγγιξαν τα 5.000. Δεν είμαστε καθόλου μακριά από το να τα ξεπεράσουμε, μάλιστα. Μετά από καιρό, η συνεδρίαση της Τετάρτης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για νέα μέτρα, σε περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο.

Σκέψεις να σταματήσει η μουσική

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, προτείνεται χρήση μάσκας παντού και σε όλες τις κόκκινες περιοχές, αυξημένοι έλεγχοι για πιστοποιητικά εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους, περιορισμούς σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ή ακόμη και να απαγορευτεί για ακόμα μία φορά η μουσική.

Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης, σχετικά με το στέγαστρο και τα προστατευτικά πλαϊνά που χρησιμοποιούνται για το κρύο, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν και μέτρα περαιτέρω περιορισμών ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%.

«Όχι» σε lockdown

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown σαν και αυτά που ζήσαμε στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη στον ΣΚΑΪ, ότι σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τους ανεμβολίαστους, πιθανόν στην εστίαση, αλλά όχι lockdown, και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τοποθετήθηκε σχετικά.

«Δεν υπάρχει κάποια σκέψη για lockdown. Προσωπικά είμαι αντίθετος. Πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερο κόστος. Τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε κλείσιμο και πάλι την κοινωνία. Για παράδειγμα, ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε περιοχές που είναι στο “κόκκινο”», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα τύπου lockdown επειδή δεν υπήρχε το εμβόλιο. Πλέον δεν πρέπει να ξανασκεφτούμε ή να είναι στις προτεραιότητές μας τέτοια μέτρα. Πρέπει να καταλάβουν και οι μη εμβολιασμένοι ότι η προσωπική τους επιλογή έχει και το ανάλογο κόστος. Αδικούμε εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, πρέπει να χειρουργηθούν και δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ. Είναι ηθικό; Είναι δίκαιο; Και είναι δίκαιο να κλείσουμε όλη την κοινωνία επειδή κάποιοι δεν πείστηκαν για οποιαδήποτε λόγο να εμβολιαστούν;».

Στόχος να αυξηθεί το εμβολιαστικό ποσοστό

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, προτεραιότητα των μελών της επιτροπής αυτή την περίοδο είναι να πειστούν όσο περισσότεροι ανεμβολίαστοι να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. «Παράλληλα, θέλουμε να τρέξει η τρίτη δόση ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου (>50 ετών). Με την τρίτη δόση θα μειωθούν οι νοσηλείες αλλά και οι λοιμώξεις στην κοινότητα. Έτσι αντιμετώπισε και το Ισραήλ με επιτυχία το τέταρτο κύμα της πανδημίας», τόνισε στο iefimerida.gr το μέλος της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι οι άνω των 80 ετών έχουν μια εμβολιαστική κάλυψη κοντά στο 75% στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, ένα 25% της ομάδας αυτής δεν εμβολιάστηκε και είναι πράγματι πολύ υψηλού κινδύνου, καθώς στις ηλικίες αυτές υπάρχουν πολλές συννοσηρότητες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι τα εμβόλια βοήθησαν στο να έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. «Πέρυσι, στα προηγούμενα κύματα, είχαμε φτάσει να χρειαζόμαστε περίπου 1.000 ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο παραπάνω από το 1/3. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Μας λείπει το 25% με 30% που δεν εμβολιάστηκαν και είναι αυτό το ποσοστό που μας οδηγεί να έχουμε νοσηλείες και ΜΕΘ», επεσήμανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτή η αυξητική πορεία του ιού, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα, όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων μία φορά την εβδομάδα ακόμα και στους εμβολιασμένους, προκειμένου να ανασχεθεί το τελευταίο, όπως είπε, πανδημικό κύμα.