Την ώρα που η πολιτική σκηνή της χώρας χαρακτηρίζεται από αστάθεια, με την κυβέρνηση του Κόστα να έχει εκπέσει μετά την απουσία στήριξης στον προϋπολογισμό του 2022, η Πορτογαλία προχωρά σε μια νομοθετική ρύθμιση που έγινε αποδεκτή με ενστάσεις, αλλά θα πρέπει να γίνει αποδεκτή με σεβασμό και κατανόηση. Μετά τις Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο από την Ευρώπη, Καναδά από την Αμερική και λογικά Νέα Ζηλανδία από Ωκεανία (τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα), η Πορτογαλία επαναφέρει την ευθανασία.

Με ψήφους 138 υπέρ, 84 κατά και 5 «απών», πέρασε μια νομοθεσία που ορίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν οι γιατροί να βοηθήσουν έναν ασθενή σε μη αναστρέψιμη και ανίατη κατάσταση, να δώσει τέλος στη ζωή του. Πρόκειται για μια νομοθεσία που είχε απορριφθεί ως πολύ αόριστη τον περασμένο Μάρτιο και επέστρεψε με προσθήκες που ξεκαθαρίζουν τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει ευθανασία.

Εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, η Ελβετία έχει την επικουρούμενη αυτοκτονία και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ υπάρχει η αυτοκτονία μέσω χορηγούμενων φαρμάκων. «Δε θα πρέπει να υπάρξουν άλλα εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή του νόσμου. Αφορά την ανοχή και είναι ενάντια σε κάθε αχρείαστο και ανεπιθύμητο πόνο, που σέβεται τον θεσμό και σέβεται τη δημοκρασία» ανέφερε ο Ζοζέ Μανουέλ Πουρέσα, νομοθέτης και μέλος του Αριστερού Μπλοκ.

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται για τις εκλογές του Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, που έχει προκηρύξει εκλογές για την πρωθυπουργία, παρουσιάζεται σύμφωνα με το Politico, έτοιμος να ασκήσει βέτο, επιθυμώντας την περαιτέρων ανάλυση της νομοθεσίας και γι΄αυτό θα την στείλει στο Θεσμικό Δικαστήριο για επιπλέον αναθεώρηση. Επιπρόσθετα, νομοθέτες που αντιτίθενται, μπορούν να ζητήσουν δικαστική αναθεώρηση, με την αιτιολογία ότι η νομοθεσία επισπεύθηκε προς το κοινοβούλιο πριν κηρυχθούν οι εκλογές για τις 30 Ιανουαρίου.

«Δεν είναι και πολύ σοφό, συμπεριλαμβάνοντας και την υστεροφημία του κοινοβουλίου, το ότι νομοθετούμε γι΄αυτό το ζήτημα πάνω στην τρέλα της τελευταίας στιγμής;» έθεσε το ερώτημα ο Αντάο Σίλβα του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ψήφισε κατά. «Η συζήτηση για την ευθανασία δεν πρέπει να εξελιχθεί με βιασύνη».

Από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία είναι κάθετα αντίθετο στην αποποινικοποίηση της ευθανασίας, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα ψήφισε υπέρ. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έδωσαν ελευθερία στους νομοθέτες τους κι έτσι 7 σοσιαλιστές ψήφισαμ κατά και ο ηγέτης του PSD, Ρούι Ρίο, ψήφισε υπέρ, πηγαίνοντας αντίθετα με την πλειοψηφία του κόμματος τους.

Η επαναφορά της ευθανασίας σε ανίατες περιπτώσεις είναι κάτι που το θέλει και ο πορτογαλικός λαός, καθώς σε δημοψήφισμα του 2020 το 60% στην Πορτογαλία είχε ψηφίσει υπέρ.