Με τη βοήθεια κατοίκων, εκατοντάδες πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονταν χθες Τρίτη να σβήσουν τις φωτιές σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, όμως ισχυροί άνεμοι περιέπλεκαν τις προσπάθειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με 189 οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και δίνουν γενναία μάχη όπως φαίνεται και σε βίντεο του AFP. Αεροσκάφη συμμετείχαν επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης, όμως σταμάτησαν να επιχειρούν αφού έπεσε το σκοτάδι.

Σε χωριό που πλήττεται από τη φωτιά, απελπισμένοι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν τις φλόγες.

«Ο φόβος μας είναι πως θα φτάσει στα σπίτια», εξήγησε η 34χρονη Ινές Φιγκερέντου, καθώς ο καπνός γέμιζε τον αέρα. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με κουβάδες (…) αλλά δεν καταφέρνουμε και πολλά».

Ο δήμαρχος της Κασκάις, ο Κάρλους Καχέιρας, τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνεμοι, που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, προσθέτοντας πως αρκετοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά.

Κάτοικοι χρησιμοποίησαν αναπηρικά αμαξίδια για να απομακρύνουν ανθρώπους που αδυνατούσαν να φύγουν.

Οι πυροσβέστες «κάνουν ό,τι μπορούν», είπε ο Μιγκέλ Μεντέιρους, κάτοικος που βοηθά στην προσπάθεια κατάσβεσης, όμως η κατάσταση «είναι δύσκολη για όλους».

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν υποστεί καταστροφές σπίτια και δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ως τώρα.

Η Πορτογαλία, που μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από το κύμα καύσωνα και τις πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, συχνά συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φωτιές, σύμφωνα με δεδομένα της ΕΕ.

Τον Ιούλιο καταγράφονται ταυτόχρονα καύσωνες από την Κίνα ως τις ΗΠΑ και τη νότια Ευρώπη, που διευκολύνουν τις δασικές πυρκαγιές, προκαλούν ελλείψεις νερού και μεγάλη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία που οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Πυρκαγιά εξαπλώνεται κοντά στη Ντουμπρόβνικ στις ακτές της Κροατίας

Πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν δύσκολη μάχη χθες Τρίτη το βράδυ για να περιορίσουν πυρκαγιά που εξαπλώνεται σε περιοχή νότια της Ντουμπρόβνικ, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν αεροσκάφη να επιχειρήσουν κι αναφέρθηκαν εκρήξεις ναρκών.

Νότιοι άνεμοι που μοιάζουν με «τυφώνα» στο καντόνι Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα ενίσχυσαν «εκτεταμένη» πυρκαγιά σε περιοχή της υπαίθρου στην κοινότητα Ντουμπρόβνικ Πλατ, κατά την ένωση πυροσβεστών της Κροατίας.

Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη, κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Κροατία.

Περίπου 130 πυροσβέστες απ’ όλη τη χώρα συμμετέχουν στην επιχείρηση. Δυο αεροσκάφη Καναντέρ που επιχείρησαν το πρωί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς οι άνεμοι δεν επέτρεπαν να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με την οργάνωση των συλλογικού φορέα των μελών του κροατικού πυροσβεστικού σώματος, δεν απειλούνται «κτίρια», τουλάχιστον «μέχρι στιγμής».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Du List ανέφερε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν εκρήξεις ναρκών, κληρονομιάς του πολέμου που μαινόταν τα χρόνια του 1990, όταν διαλυόταν η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Η πυροσβεστική δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Άλλη πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση βρισκόταν σε εξέλιξη στην κομητεία Σπλιτ-Δαλματίας χθες, με 65 πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη να επιχειρούν για να την ελέγξουν.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες παρατεταμένου καύσωνα: ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία για τη θερμοκρασία κι ο Ιούλιος οδεύει να σπάσει ξανά ρεκόρ.