Γιατί η Φάτιμα, μια μικρή πόλη της κεντρικής Πορτογαλίας, υποδέχεται κάθε χρόνο 8 εκατ. επισκέπτες; Σαν θαύμα δεν είναι; Ε, είναι επειδή ακριβώς έγινε ένα… τέτοιο. Ναι, θαύμα. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουν πολλοί και αυτό που νιώθουν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να τους κάνει να «κουβαλιούνται» μέχρι εκείνα τα μέρη, με ευλάβεια και θέρμη στην καρδιά.

Η ιστορία μας γυρίζει πίσω στις 13 Μαΐου 1917. Τρία παιδιά, η Λουσία Ντος Σάντος (10 ετών) και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών αντίστοιχα, είπαν πως εκείνη την ημέρα είδαν για πρώτη φορά κι ενώ πήγαιναν προς το στάβλο της οικογενείας τους, μια όμορφη γυναίκα, ντυμένη στα λευκά. Ισχυρίζονταν πως ήταν η Παναγία και πως τους είπε πως θα τους επισκεπτόταν κάθε 13η ημέρα του μήνα για το επόμενο 6μηνο.

Τους ζήτησε μάλιστα να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα προκειμένου να σωθούν αμαρτωλοί. Όπως το να δένουν σφιχτά κορδόνια στους καρπούς τους ή να μην πίνουν νερό τις ζεστές μέρες. Η Λουσία είπε επίσης στους χωρικούς πως η Παρθένος Μαρία τους είχε παρακαλέσει να διαβάζουν κάθε μέρα προσευχές προκειμένου να διατηρηθεί η παγκόσμια ειρήνη.

Άλλοι πίστεψαν τα 3 πιτσιρίκια, άλλοι όχι. Η Αστυνομία μάλιστα της περιοχής τα είχε θέσει υπό κράτηση μια από τις ημερομηνίες που υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση σύμφωνα με τα παιδιά – τελικά, ισχυρίστηκαν αυτά, έγινε απλώς λίγο πιο μετά. Τότε η Παναγία υποσχέθηκε πως σύντομα θα συμβεί κάτι που θα κάνει άπαντες να πιστέψουν. Αυτό το «κάτι» έμεινε γνωστό ως «Θαύμα του Ηλίου».

70 χιλ. άνθρωποι βίωσαν το υπερφυσικό

Συνέβη στις 13 Οκτωβρίου του 1917. Υπάρχουν αναφορές πως 70.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν εκείνη τη μέρα ελπίζοντας να δουν κάτι το υπερφυσικό.  Να τι ακολούθησε σύμφωνα με τις μαρτυρίες: Ο βροχερός ουρανός καθάρισε και το έδαφος που ήταν μούσκεμα από τη βροχή έγινε ξηρό. Ο ήλιος εμφανίστηκε «χορεύοντας» και κάνοντας «ζιγκ-ζαγκ» στον ουρανό μέσα από τα σύννεφα. Τα παιδιά ανέφεραν ότι εκείνη την ημέρα είδαν εκτός από την Παναγία, τον Ιησού Χριστό και τον Ιωσήφ.

Μερικοί λένε ότι ο ήλιος που χορεύει φαινόταν ακόμη και να πετάει πιο κοντά στη γη και μετά να ξαναπηδά στη θέση του γρήγορα. Άλλοι ανέφεραν επίσης πολύχρωμο φως και λαμπερά χρώματα σε όλο τον ουρανό. Είπαν ότι το «Θαύμα του Ήλιου» διήρκεσε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τα παιδιά έγιναν τελικά πιστευτά από τους ανθρώπους της Φάτιμα.

Το Θαύμα του Ηλίου αναγνωρίζεται επίσημα ως τέτοιο

Πολύ αργότερα, ο βενεδικτίνος ιστορικός των επιστημών πατήρ Στάνλεϊ Γιάκι έδωσε τη δική του εξήγηση για το συμβάν: θεώρησε ότι το φαινόμενο μπορεί να ήταν μια ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από ατμοσφαιρική αναστροφή. Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως και μόνο η αποκάλυψη του φαινομένου από την Παναγία στα παιδιά συνιστά πειστήριο.

Το «Θαύμα του Ήλιου» ανακηρύχθηκε «άξιο πίστης» και υπερφυσικού χαρακτήρα από τον Επίσκοπο Χοσέ ντα Σίλβα το 1930. Ο Πάπας Πίος ΙΒ’ ενέκρινε το θαύμα το 1940, είναι επίσης ενδιαφέρον πως ισχυρίστηκε πως βίωσε το ίδιο θαύμα συνολικά 4 φορές μετέπειτα στη ζωή του.

Το 2017, ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε να αναγνωρίζει επίσημα το γεγονός και μάλιστα αγιοποίησε δύο από τα παιδιά, τον Φρανσίσκο και τη Ζασίντα, 100 χρόνια μετά τον θάνατό τους. Η ξαδέλφη τους, Λουσία που έγινε μοναχή και πέθανε το 2005 τελεί επίσης προς αγιοποίηση, απλά οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί.

Φάτιμα

Τα τρία μυστικά

Το «Θαύμα του Ηλίου» έχει και μία άλλη πτυχή. Και έχει να κάνει με τα 3 μυστικά που τα παιδιά είπαν πως τους αποκάλυψε η Παναγία στις συναντήσεις τους. Ποια είναι αυτά;

Το πρώτο, πως η Κόλαση είναι ένα απαίσιο μέρος όπου καίγονται οι ψυχές των αμαρτωλών. Η Παρθένος Μαρία είπε πως προκειμένου να σωθούν αυτές οι ψυχές, είναι απαραίτητες οι προσευχές και οι προσωπικές θυσίες. Το δεύτερο, η προφητεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του Β’, εφόσον δεν σταματούσε η αμαρτία. Αρκετοί λένε πως προέβλεψε την άνοδο και την πτώση του Κομμουνισμού.

΄Το τρίτο, αποτέλεσε πραγματικό μυστήριο. Όταν ρωτούσαν τη Λουσία, που ήταν η μόνη από τα παιδιά που ήταν ακόμα εν ζωη (τα ξαδέρφια της πέθαναν πολύ μικρά, στην επιδημία της ισπανικής γρίπης) να τους το πει, απαντούσε πως ο Θεός δεν της είχε δώσει την άδεια να το κάνει.

Ο αρχιεπίσκοπος της ζήτησε τότε να το γράψει σε ένα φάκελο και να τον κλείσει καλά με την προϋπόθεση πως αυτός δεν θα μπορούσε να ανοιχτεί πριν από το 1960. Όταν όμως έφτασε αυτή η ημερομηνία, το Βατικανό έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία έλεγε πως το 3ο μυστικό θα παραμείνει για πάντα σφραγισμένο. Έγινε μέγα σούσουρο. Τι το τόσο φοβερό γραφόταν εκεί ώστε να μην λέγεται δημοσίως; «Πληροφορίες για το τέλος του κόσμου», απαντούσαν πολλοί, ψιθυριστά, με δέος.

θαύμα

Η αποκάλυψη του 2000 που έσπειρε τη διχόνοια

Κι ύστερα ήρθε το… ξενέρωμα του 2000. Όταν το Βατικανό αποκάλυψε αυτό που είχε πει πως δεν θα αποκάλυπτε ποτέ. Λέγοντας πως αφορούσε στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ από τον Τούρκο γκρίζο λύκο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, κατά την επέτειο του θαύματος, στις 13 Μαΐου 1981.

Η πορτογαλική εκκλησία θύμωσε πολύ με το Βατικανό επειδή η αποκάλυψη του περιεχομένου του φακέλου δεν έγινε στη Φάτιμα – τους χάλασε την αποκλειστικότητα προφανώς. Το ότι επίσης το μυστικό δεν ήταν δα και τίποτα το φοβερό, όπως π.χ. προβλέψεις για την καταστροφή του κόσμου, επίσης θύμωσε τους Πορτογάλους καθώς όπως είπαν δεν υπήρχε λόγος κάτι τέτοιο να μένει μυστικό για 50 ολόκληρα χρόνια τρομοκρατώντας άδικα τον κόσμο.

Πάντως πολλοί (θέλουν να) πιστεύουν πως το Βατικανό είπε ψέματα και πως το 3ο μυστικό έχει όντως να κάνει με το τέλος του κόσμου απλά ο Πάπας και οι συν αυτών προτίμησαν για τους δικούς τους λόγους να το κρατήσουν κρυφό.

Γενικώς προσεγγίζοντάς το, η άνωθεν συζήτηση είναι τουλάχιστον προβληματική. Το 1ο, πως η κόλαση δηλαδή είναι ένα απαίσιο μέρος, δεν θα το λέγαμε ακριβώς μυστικό. Για το Β’ Παγκόσμιο, το secret” αποκαλύφθηκε 2 χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει το κακό, άρα κάποιος που είναι δύσπιστος δεν είναι δα και περίεργος.

Το ότι επίσης η Λουσία φέρεται να πρόβλεψε την πτώση του Κομμουνισμού δεν ήταν κάτι ανήκουστο. Στην συντηρητική και σε φασιστικό καθεστώς Πορτογαλία που ζούσε τότε, ήταν μια διαδεδομένη άποψη, ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση και ό,τι και να λέμε εμείς, στη Φάτιμα κάθε χρόνο συρρέουν εκατομμύρια πιστοί, αναζητώντας το δικό τους θαύμα. Αποφέροντας έτσι πολύτιμο συνάλλαγμα στην περιοχή. Είναι κι αυτό ένα θαύμα. Οικονομικής φύσης. Σε αυτό τον θεό πιστεύουν όλοι…

Photo Credits: Unsplash