Στο 49 το αναβατό, στο 42 το σουρωτό, στο 37 ο μπάτζος, στο 35 η μαλάκα και στο 29 το γαλοτύρι. Στη λίστα με τα 53 καλύτερα τυριά μικτού γάλακτος του Taste Atlas, η απόσταση των 7 και των 5 θέσεων ανάμεσα σε δύο ελληνικά τυριά είναι η μεγαλύτερη και μοναδική που εμφανίζεται. Γιατί από κει και προς τα πάνω, κάθε δεύτερη ή τρίτη επιλογή είναι ελληνικό τυρί. Μέχρι που φτάνουμε στη δεκάδα και τα 8/10 είναι ελληνικά τυριά. Συνολικά 22 από τα 53 είναι ντόπια προϊόντα.

Η λίστα ξεκινάει με ένα ισπανικό, το queso payoyo και μετά αρχίζει η παντοκρατορία. Από τη θέση Νο2 μέχρι τη θέση Νο10 έχουμε 8 ελληνικά, με το τυρί Πιεβαλίσκι από το Μαυροβούνιο να παρεμβάλλεται στην 5η θέση.

Πιο συγκεκριμένα, γραβιέρα Νάξου, μελίχλωρο Λήμνου, γραβιέρα Αγράφων είναι στις θέσεις 2-3-4 και μετά από το 6 ως το 10 έχουμε κατά σειρά τα γραβιέρα Κρήτης, κρασοτύρι Κω, αρσενικό Νάξου, κασέρι, κεφαλογραβιέρα.

22 ελληνικά τυριά στα 53 καλύτερα στον κόσμο - 8 στην πρώτη δεκάδα, δεν είναι η φέτα ανάμεσά τους

Κυριαρχία της Μεσογείου στα καλύτερα τυριά στον κόσμο

Και δεν σταματάει εκεί η καταμέτρηση. Στο 12 και το 13 έχουμε ακόμα δύο ελληνικά τυριά, το μετσοβόνε και το ανθότυρο, μετά στο 15 το καλαθάκι Λήμνου, η φέτα εμφανίζεται μόλις 18η, στο 21 έχουμε την κοπανιστή, στο 22 την ξινομυζήθρα Κρήτης, στο 23 το λαδοτύρι Μυτιλήνης, στο 25 τη Σφέλα, στο 26 τη φορμαέλλα, στο 28 το κατίκι Δομοκού, στο 29 το γαλοτύρι και μετά ακολουθούν τα προαναφερθέντα τυριά στις θέσεις μέχρι την 53η.

22 ελληνικά τυριά στα 53 καλύτερα στον κόσμο - 8 στην πρώτη δεκάδα, δεν είναι η φέτα ανάμεσά τους

Νάξος, Λήμνος είναι τα δύο νησιά που θριαμβεύουν στην παραγωγή τυριών, ενώ τα 22 τυριά πιάνουν σχεδόν όλο το εύρος της Ελλάδας, από Ξάνθη μέχρι Κρήτη. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο πως οι συντάκτες του Taste Atlas έχουν πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής και ωρίμανσης των τυριών για την πρώτη δεκάδα, με τη γραβιέρα να έχει την τιμητική της αφού τη συναντάμε σε 4 εκδοχές, από 4 διαφορετικές περιοχές.

Στην υπόλοιπη λίστα έχουμε μια εν γένει κυριαρχία Βαλκανίων και Μεσογείου, με την Ιταλία να είναι 2η με 7 τυριά, την Ισπανία επίσης με 7 θέση, η Πορτογαλία έχει 4 εκπροσωπήσεις ούσα 4η, ενώ θα συναντήσει κανείς προϊόντα από Γεωργία (2), Βοσνία (2), Κροατία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Πολωνία, Κύπρο, Γερμανία, Νορβηγία, Σερβία, Αρμενία.