Εκρηκτική ήταν η κατάσταση το βράδυ της Παρασκευής στην Ολλανδία, όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα που έβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω έξαρση του κορωνοϊού.

https://www.intronews.gr/8770-2-pandimia-evropi-metra-christougennon?fbclid=IwAR3TPaCXLqipWLNEmzhWP39fXH-c2w6jHiGEnogyDoqg4ZoMWQyPk3d42t0

Συγκεκριμένα, η χώρα επέβαλε μερικό lockdown το περασμένο Σαββατοκύριακο, με ισχύ τις τρεις εβδομάδες. Περιόρισε την είσοδο στους κλειστούς χώρους μόνο για όσους διαθέτουν υγειονομικό διαβατήριο, το οποίο δείχνει αν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν αναρρώσει από την Covid-19. Αυτό το πάσο είναι επίσης διαθέσιμο επί του παρόντος και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όμως έχουν υποβληθεί σε τεστ και έχει βγει αρνητικό.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, το πλήθος έκαψε αυτοκίνητα, έριξε πυροτεχνήματα και πέταξε πέτρες κατά της αστυνομία, όπως αναφέρει η Guardian. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έγινε επιχείρηση να σταματήσουν τα έκτροπα, πυροβολώντας στον άερα, τραυματίζοντας δύο άτομα. Έκαναν και χρήση νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος.

«Η αστυνομία αναγκάστηκε να βγάλει τα όπλα και ακόμη και να πυροβολήσει απευθείας», είπε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb, σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το Σάββατο, ενώ περιέγραψε τις ταραχές ως «ένα όργιο βίας, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο τρόπο να το περιγράψω».

Ταυτόχρονα, οι αρχές έκλεισαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «έγιναν δεκάδες συλλήψεις». Συνολικά τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και από την πλευρά της αστυνομίας.

Σημειώνεται πως η Ολλανδία καταγράφει καθημερινά υψηλό νούμερο κρουσμάτων, τον υψηλότερο πλέον από τις αρχές της πανδημίας. Η κυβέρνηση απαγόρευσε και τη ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από τυχόν τραυματισμούς.