Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανέστειλε τη διανομή τροφίμων στην πόλη Kombolcha, στη βόρεια Αιθιοπία, εξαιτίας μαζικών λεηλασιών αποδιδόμενων σε αντάρτες από την επαρχία Tigray, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει το BBC, οι αντάρτες Tigrayan υπό την απειλή όπλων απείλησαν το προσωπικό της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Kombolcha, και έκλεψαν μεγάλες ποσότητες βασικών προμηθειών, ορισμένων εκ των οποίων προορίζονταν για υποσιτισμένα παιδιά.

«Μεγάλες ποσότητες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων προοριζόμενων για υποσιτισμένα παιδιά, κλάπηκαν και λεηλατήθηκαν», ήταν η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι οι λεηλασίες απειλούν να επιδεινώσουν τη διατροφική ανασφάλεια στη βόρεια Αιθιοπία, αν και η ποσότητα που κλάπηκε δεν έχει ακόμη να διευκρινιστεί.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, που διευθύνει το WFP, είπε ότι το προσωπικό του εκεί αντιμετώπισε «ακραίο εκφοβισμό» κατά τη διάρκεια ημερών λεηλασίας στον βιομηχανικό κόμβο Kombolcha στην Amhara και πρόσθεσε: «Τέτοια παρενόχληση του ανθρωπιστικού προσωπικού από τις ένοπλες δυνάμεις είναι απαράδεκτη. Υπονομεύει την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών και όλων των ανθρωπιστικών εταίρων μας, να παράσχουν βοήθεια τη στιγμή που είναι απαραίτητη».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος κατηγόρησε και το στρατιωτικό προσωπικό για τη διοίκηση τριών φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας του WFP, χρησιμοποιώντας τα για δικούς του σκοπούς. Με όλα τα παραπάνω, η απόφαση να σταματήσει η διανομή τροφίμων σε δύο στρατηγικές πόλεις στην Αmhara ήταν μονόδρομος.

Με τη σειρά τους, οι αντάρτες  δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί λεηλασίας.

200 παιδιά πέθαναν από ασιτία

Ο εμφύλιος πόλεμος έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, ενώ δύο εκατομμύρια έχουν σε συνθήκες λιμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Σχεδόν 200 παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν από ασιτία σε 14 νοσοκομεία στο Tigray, από τα τέλη Ιουνίου έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, που επικαλείται στοιχεία που συλλέχθηκαν από γιατρούς και ερευνητές στο Tigray.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι και το ότι έως και το 50% των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που εξετάστηκαν στην Amhara και στο Tigray βρέθηκαν επίσης υποσιτισμένες, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση ξέσπασε πριν από ένα χρόνο περίπου, μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray, το οποίο κυριαρχούσε στην Αιθιοπία για δεκαετίες και τώρα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του.

Ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed έστειλε στρατεύματα στην περιοχή Tigray για να καταπνίξουν το TPLF αφού είπε ότι είχε επιτεθεί σε στρατόπεδα του στρατού, αλλά οι αντάρτες κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Tigray, προχωρώντας στις γειτονικές περιοχές Amhara και Afar.

Ο εκπρόσωπος του State Department Ned Price, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Αιθιοπία παραμένει «απόλυτη προτεραιότητα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάλεσε, επιπλέον, και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για τον τερματισμό της σύγκρουσης και να επιτρέψουν να φτάσει η βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

https://www.intronews.gr/9556-2-anatoliki-afriki-eleos-xirasias-nekra-zoa

Σε βαθιά κρίση θα οδηγήσει η αναστολή της βοήθειας

Από την έναρξη της σύγκρουσης, 28 ανθρωπιστές έχουν σκοτωθεί, καθιστώντας τη χώρα μία από τις πιο επικίνδυνες για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά είναι και η γραφειοκρατία. Εδώ και μήνες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παρακαλούν την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να μειώσει τη γραφειοκρατία και να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Αλλά μέχρι στιγμής, αυτό που χρειάζεται επειγόντως να γίνει, είναι να φτάσει βοήθεια στους ανθρώπους, στις περιοχές Amhara, Afar και Tigray. Τουλάχιστον 100 φορτηγά οδηγούνται σε αυτές τις περιοχές καθημερινά – αλλά μόνο μια ελάχιστη βοήθεια φτάνει εκεί, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν.

Οι υπηρεσίες βοήθειας αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις καυσίμων, τις οποίες χρειάζονται για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αυτή η αναστολή αναμφίβολα θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση. Ήδη 400.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες λιμού και αν παραταθεί η αναγκαστική αναστολή, αυτό θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.