Καρέ καρέ αποτυπώνεται στα βίντεο-ντοκουμέντα η δράση της «χρυσής» συμμορίας, που «άδειαζε» σπίτια σε περιοχές της Αττικής και της Πιερίας, καταφέρνοντας να αποκομίσει περισσότερα από 344.000 ευρώ.

Η οργάνωση «ξεδοντιάστηκε» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, στελέχη της οποίας, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., προχώρησαν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στον εντοπισμό και τη σύλληψη πέντε μελών της συμμορίας και στην ταυτοποίηση ακόμη δύο ατόμων.

Ντυμένοι με μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, γάντια, μάσκες μίας χρήσης και καπέλα, οι «ποντικοί» προσέγγιζαν τα σπίτια-στόχους και, αφού διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση μπαλκονόπορτων ή παραθύρων. Στη συνέχεια, αποκολλούσαν ή κατέστρεφαν τυχόν συστήματα συναγερμού ή κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που υπήρχαν στον χώρο και προχωρούσαν σε πλιάτσικο.

Για τη μετακίνησή τους χρησιμοποιούσαν οχήματα, τα οποία είτε ήταν μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων είτε ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα ή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφαιρούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας, καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές αρχές. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν και οχήματα «δορυφόρους», για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα, αλλά και στα σημεία που λάμβαναν χώρα οι συναντήσεις τους.

Τα μέλη της οργάνωσης διακρίνονταν για τον «επαγγελματισμό» και την πείρα τους, έχοντας σταθερή ροπή στη διάπραξη των κλοπών, ενώ δεν εξασκούσαν κάποιο επάγγελμα και τα παράνομα εισοδήματα τα επένδυαν σε αγορά κρυπτονομισμάτων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η ομάδα δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, ενώ μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων σε συνολικά 14 περιπτώσεις κλοπών σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Γλυφάδα, Βούλα, Χαλάνδρι, Παλαιά Πεντέλη, Σπάτα και Σβορωνό Πιερίας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από τις μέχρι στιγμής ταυτοποιημένες περιπτώσεις κλοπών ξεπερνά το ποσό των 344.000 ευρώ.