Έτοιμος να τιμωρήσει την αισχροκέρδεια παρουσιάζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις ανατιμήσεις στις μάσκες που σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, κ. Θανάση Πλεύρη, για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με αυτά, στα μέσα μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ θα κυκλοφορεί ο κόσμος με διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95, ενώ γίνεται ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, θα τιμωρείται με μεγάλο πρόστιμο που μπορεί να φτάνει ως και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας. Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα έως τώρα σε όσους τόλμησαν να το κάνουν».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση επιχείρησης που εντοπίστηκε μέσω της πλατφόρμας skroutz.gr, που είχε αύξηση 42% στην τιμή της μάσκας. Με εντολή του η ΔΗΜΕΑ θα ελέγξει την υπόθεση αυτή, στην οποία δεν φέρει καμία ευθύνη η πλατφόρμα , αλλά σίγουρα δε θα γλυτώσει του ελέγχου. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε και κάλεσμα στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπου εντοπίστηκαν οι τσουχτερές τιμές, να τις επαναφέρει στα λογικά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γλυτώσει το πρόστιμο.

«Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Και μη μου έρχονται μετά με κλάψα “α, δε μπορούμε να πληρώσουμε το πρόστιμο”. Αυτά να τα σκεφτούν πριν κάνουν αυτό που έκαναν. Η ΔΗΜΕΑ θα ζητήσει τη Δευτέρα τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και θα βάλει το ανάλογο πρόστιμο.

Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής της πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου. Έρχεται ένας κύριος και ανεβάζει την τιμή 42% μετά την ανακοίνωση του υπουργού. Έχεις δικαίωμα να κερδίσεις ως και 20%. Προσοχή. Δε βάζω διατίμηση. Δε λέω ο κόσμος να πουλάει με ζημία, αλλά δε θα εκμεταλλευτεί την υγειονομική ανάγκη του κόσμου».

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα για lockdown

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε τη γραμμή της κυβέρνησης πώς δε θα υπάρξει με τίποτα lockdown. «Όλες οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και από τη Ν. Αφρική και από τη Βρετανία, δείχνουν μια ξαφνική, εκθετική άνοδο των κρουσμάτων, πολύ μεγάλη, που δεν ακολουθεί τον ίδιο αλγόριθμο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Άρα ψυχραιμία.

Εμείς θα εκτιμήσουμε τι μας προτείνει η επιτροπή των ειδικών. Lockdown ξεχάστε το. Δεν υπάρχει περίπτωση γενικής καραντίνας, ούτε να πούμε στους εμβολιασμένους να μείνουν σπίτι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση προστατεύει πολύ κι από τη νόσηση, υπάρχει ένα καλό επίπεδο προστασίας. Οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, δεν κάνουν βαριά νόσηση. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει πάλι».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεωργιάδης συνέστησε να πάνε να κάνουν όλοι την αναμνηστική δόση και έκανε λόγο για ανοησία όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν πως δε θα ληφθούν κάποια μέτρα, απλώς αυτά θα ακολουθήσουν μετά την Πρωτοχρονιά.

Δείτε το βίντεο από το 3:30 και μετά.