Η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι στη Βουλή, εκεί όπου ο υπουργός Εργασίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τις αλλαγές που θα υπάρξουν και απάντησε στα περί κατάργησης του 8ωρου και του πενθήμερου, εξηγώντας προς ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλευσή Ελευθερίας ότι τα 18 από τα άρθρα που έχει το νομοσχέδιο, είναι μεταφρασμένα κατευθείαν από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα είτε θα τα εφάρμοζε μόνη της είτε θα πήγαιναν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα επέβαλε να εφαρμοστούν.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο αυτό, προσπαθούν όλοι να καταλάβουν από πού προκύπτει κατάργηση 8ωρου και 5ημερου, όπως διατείνονται τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς.

Το νομοσχέδιο έχει εξηγηθεί με κάθε τρόπο, γράφεται χαρακτηριστικά στα άρθρα και αυτό που λέει είναι ότι επιτρέπει στους εργαζομένους που ούτως ή άλλως εργάζονται σε δεύτερη δουλειά, άρα πάνω από 8 ώρες, να έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης αντί να πληρώνονται με μπλοκάκι ή, κατά κύριο λόγο με μαύρα. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει υπερωρίες στην ίδια εργασία για τους εργαζόμενους. Αντιθέτως, ως προς αυτό το κομμάτι, φαίνεται να διευκολύνει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν δεύτερη εργασία ή που αναζητούσαν δεύτερη εργασία και τους απέτρεπε ο τρόπος πληρωμής, αφού κανείς δεν θέλει να μπλέξει με μπλοκάκι ή να πληρώνεται με μαύρα χρήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πλέον του 8ωρου ώρες εργασίας δεν αφορούν τον ίδιο εργοδότη, αλλά διαφορετικό εργοδότη. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως ως προς την υποτιθέμενη κατάργηση του 5ήμερου, αυτό που θα ισχύσει είναι ότι δεν καταργείται, αλλά θα είναι κυλιόμενο 5ήμερο, δηλαδή ένας εργαζόμενος θα καλείται να δουλεύει 4 μέρες καθημερινές και ένα Σάββατο ή Κυριακή, με τις ημέρες αυτές να πληρώνονται ως μεροκάματο με 40% για το Σάββατο και με +40% στο 75% που ίσχυε για την Κυριακή.

Άδωνις Γεωργιάδης νομοσχέδιο εργασιακό ΚΚΕ φωνές
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ( ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Τρέμει η χώρα, τρέμουν οι βιομήχανοι», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στη διάρκεια της πρωτολογίας του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε αποτυχημένες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, αφού η προσέλευση ήταν χαμηλή και επί της ουσίας δεν πίστεψε κανείς εργαζόμενος πέραν των επαγγελματιών συνδικαλιστών ότι υπάρχει κάποια κατάργηση.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα του αρχισυνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Φωτόπουλου, που όλοι γνωρίζουν τη δράση του, υπενθυμίζοντας πως είναι καταδικασμένος, ο οποίος κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε εργασιακό μεσαίωνα το νομοσχέδιο, χωρίς καν να το έχει διαβάσει.

Όταν έγινε η αναφορά στον κ. Φωτόπουλο – οποία έκπληξις – από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπήρξε ένας αναβρασμός στη Βουλή και μια άμεση στήριξη προς την χειρότερη μορφή συνδικαλισμού που έχει δει η χώρα και η οποία μορφή έχει εμποδίσει σε πλείστες περιπτώσεις τον εξορθολογισμό του δημοσίου.

Εκτός εαυτού ο Πρόεδρος της Βουλής

Πιο έντονος από όλους ήταν ο κ. Κατσώτης, ο οποίος φώναζε διαρκώς από τη θέση του, διακόπτοντας μαζί με άλλους 2 βουλευτές του ΚΚΕ την ομιλία του υπουργού. Μάλιστα, ήταν τέτοια η χάβρα που είχε δημιουργηθεί, ώστε ο Πρόεδρος της Βουλής να βγει εκτός εαυτού και να απειλεί με επίπληξη, υπενθυμίζοντας διαρκώς πως θα έρθει η στιγμή για να απαντήσουν από το βήμα οι βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε προς τον κ. Κατσώτη «τι είπατε; τι είπατε;», θυμίζοντας κάτι από Ζωή Κωνσταντοπούλου (δείτε από το 20:35 και μετά). Σε εκείνο το σημείο ακούγεται και ο Πρόεδρος της Βουλής να λέει σε υψηλά ντεσιμπέλ «Κύριε Κατσώτη, η λέξη που λέτε, είναι αιτία να έχετε επίπληξη απευθείας από το προεδρείο. Καθίστε κάτω, να μάθετε να σέβεστε τους κανόνες. Παρακαλώ! Καθίστε κάτω! Το προεδρείο σας ανακαλεί στην τάξη. Θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε. Ησυχία! Ολοκληρώνει ο υπουργός την ομιλία του και θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε. Δεν είστε σε πορεία. Θα πει ο καθένας αυτό που αισθάνεται, αρκεί να μην προσβάλλει τον άλλον».

Όταν από την πλευρά του ΚΚΕ απάντησαν στον υπουργό ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις εμποδίστηκαν από τις δικαστικές αποφάσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε ότι «κάνω ένα ιδεολογικό σχόλιο, εδώ έχουμε την ελευθερία του λόγου, είμαστε αστικό καθεστώς…η πτέρυγα του ΚΚΕ είπε ότι δεν πέτυχε η απεργία λόγω των δικαστικών αποφάσεων και του φασισμού. Εάν πράγματι το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι ο λόγος που δεν συμμετέχει το λαϊκό κίνημα είναι οι δικαστικές αποφάσεις, έχετε καταργήσει όλη σας την Ιστορία. Αν ένα κόμμα που ευαγγελίζεται την επανάσταση του προλεταριάτου, λέγοντας κάτι τέτοιο, έχετε καταργήσει όλη σας την ύπαρξη».

Τι απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις δικαστικές αποφάσεις

Φυσικά, σε αυτό το σημείο δεν υπήρχε καμία επικοινωνία και σύνεση στη Βουλή, με τις φωνές από την πλευρά του ΚΚΕ να υπερβαίνουν το φράγμα του ήχου και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να παρακολουθήσει τα όσα έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυτή η εικόνα δεν είναι πρωτοφανής στη Βουλή, έχει συμβεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά στην περίπτωση του ΚΚΕ πρόκειται για κάτι το επανειλημμένο και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι το μόνο «θύμα». Κι είναι θλιβερή η εικόνα ανθρώπων που ο λαός πληρώνει, να μην μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο σεβασμού και ευγένειας, σε ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου.

Αν δεν το γνωρίζουν, εκεί δε βρίσκονται για ουρλιαχτά και άναρθρες κραυγές. Βρίσκονται για να διαφωτίζουν από τη δική τους σκοπιά, με συνεχόμενο λόγο και όχι διακοπτόμενο, τον λαό που τους ακούει.

8 λεπτά μίλησε από τη θέση του ο κ. Παφίλης και άλλα 17 λεπτά ο κ. Κατσώτης και δεν ακούστηκε ούτε κιχ από τα έδρανα.

Στα 23 λεπτά της ομιλίας του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τη μέση και μετά, είχε κάθε λίγο και λιγάκι να αντιμετωπίσει φωνασκίες από τα έδρανα της Κ.Ο. του ΚΚΕ.

Αν αυτό θέλουν να πρεσβεύουν ως εικόνα, ο πολίτης που τους ψηφίζει και τους πληρώνει από τους φόρους του, δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Ο έλλογος πολίτης τουλάχιστον.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, εντύπωση προκαλεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, την οποία ανέδειξε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν επίσης μια διαστρέβλωση και κάνουν λόγο για κατάργηση 8ωρου.

Γι’ αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε αποκλειστικά προς την πλευρά τους διερωτώμενος το εξής: «Το ΚΚΕ καλώς τα λέει. Αλλά το ΚΚΕ έχει το πλεονέκτημα να λέει να βγούμε από την Ευρώπη. Άρα εκεί υπάρχει μια λογική συνέπεια. Ποια ευρωπαϊκή οδηγία, σου λέει…Οι υπόλοιποι από εδώ που λέτε να μείνουμε στην Ευρώπη, στα πρώτα 18 άρθρα απλά δε μπορείτε να πείτε όχι. Αν πείτε όχι, απλά είστε υποκριτές».