Πολύωρες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι διασώστες, με σκοπό να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου. Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, και ενώ οι ειδικοί ολοκλήρωσαν τη φαρμακευτική αγωγή στο κήτος ζιφιός,  το οδήγησαν στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία. Αυτό αποφασίστηκε από τη στιγμή που ο ζιφιός ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε νωρίτερα με την Αιμιλία Δρούγα, βιολόγο- ωκεανογράφο, επιστημονική υπεύθυνη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρίων». Πρόκειται για το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του ζιφιού, προσπαθώντας να διασώσουν το ζώο. Η ίδια ανέφερε:

«Η κατάσταση του κήτους είναι στάσιμη. Διαρκώς, εθελοντές το έχουν στα χέρια τους ώστε να μην τρίβεται το σώμα του στον βυθό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην υποφέρει. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι ελάχιστες. Εξαρτάται από το ίδιο το ζώο πόσο μπορεί να αντέξει. Όταν βγαίνουν στις ακτές όμως, συνήθως αυτό είναι το τέλος», ανέφερε η Αιμιλία Δρούγα , βιολόγος- ωκεανογράφος και επιστημονική υπεύθυνη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρίων».

Βρέθηκε μικρή φάλαινα στον Άλιμο: «Το ζώο υποφέρει αυτή τη στιγμή» – Χτυπήθηκε από προπέλα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θηλαστικό, που έχει συντριπτικό κάταγμα στο ρύγχος, όλες αυτές τις ώρες υποστηρίζεται από κτηνιάτρους, βιολόγο και εθελοντές της ομάδας διάσωσης. Γίνονται συνεχείς εξετάσεις επί τόπου, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, κορτιζόνη, αντιβίωση και ορός.

Εν τω μεταξύ, σκάφη του Λιμενικού, βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», ανέφερε η κτηνίατρος.

Οι άνθρωποι που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Ο Δρ Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών  δήλωσε τα εξής: «Την ίδια στιγμή που βλέπουμε με χαρά όλον αυτόν τον κόσμο να συγκινείται, ένα σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες μεγάλης έντασης για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ακριβώς σε μια περιοχή που αποτελεί το βασικό “σπίτι” των ζιφιών, υποβαθμίζοντας έτσι το περιβάλλον τους και πιθανότατα προκαλώντας σε πολλά από αυτά τα σοβαρά προβλήματα που σας ανέφερα.

Να μην ευαισθητοποιούμαστε μόνο τη στιγμή της κρίσης κι όταν είναι οι κάμερες μπροστά. Να ευαισθητοποιούμαστε ως Πολιτεία όλον τον χρόνο για την προστασία των θαλάσσιων ειδών μας. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το φυσικό κεφάλαιο και το περιβάλλον είναι τα σημαντικότερα στοιχεία της χώρας μας».

«Αρίων»: Τι πρέπει να κάνετε όταν εντοπίσετε ένα τραυματισμένο κήτος

1) Βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ζωντανό. Αναπνέει κάθε 15-20 δευτερόλεπτα.

2) Μην το οδηγήσετε ποτέ στα βαθιά. Μη το τραβάτε από τα πτερύγια ή την ουρά.

3) Φροντίστε ώστε ο φυσητήρας (το ρουθούνι) να είναι καθαρός και πάντοτε έξω από το νερό. Μη βάζετε τα δάχτυλα μέσα στο ρουθούνι ή το πρόσωπο σας πάνω από αυτό όταν εκπνέει.

4) Διατηρείστε τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα υγρά (και δροσερά) με θαλασσινό νερό. Μη βρέχετε το ρουθούνι του.

5) Σκεπάστε το με ανοιχτόχρωμο και βρεγμένο ύφασμα, αφήνοντας ακάλυπτα τα πτερύγια τα μάτια και το ρουθούνι, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν φυσά έντονος αέρας.

6) Καλύψτε με βαζελίνη (όχι αντηλιακά) τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα. Προσοχή, όχι στα μάτια και ρουθούνι ούτε στα χείλη του στόματος.

7) Μην ρίχνετε νερό ή οτιδήποτε άλλο στο ρουθούνι. Σταθεροποιήστε το ζώο κρατώντας το ραχιαίο του πτερύγιο από την μπροστινή του βάση. Ίσως χρειαστείτε την βοήθεια και από δεύτερο άτομο.

8) Μην χορηγείτε τροφή ή υγρά.

9) Απομακρύνετε τον κόσμο. Διορίστε έναν “υπεύθυνο ακτής”, ο οποίος θα κατευθύνει και θα συντονίζει τη διαδικασία της διάσωσης. Τοποθετήστε περιοριστική κορδέλα  γύρω από την περιοχή διάσωσης στην ακτή, έτσι ώστε να απομακρύνεται το πλήθος.

10) Ηρεμία και ησυχία κατά τους χειρισμούς. Το στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο.

11) Μη χρησιμοποιείτε ισχυρό φωτισμό πάνω στο δελφίνι.

12) Ειδοποιείστε αμέσως τον «ΑΡΙΩΝ» που έχει μακρόχρονη εμπειρία σε διασώσεις κητωδών (τηλ. 6945-531850 ή 6945-644994 ή 6972-664675) και το τοπικό λιμεναρχείο (108).

Update: Η φάλαινα έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά της Σαλαμίνας, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς και έχουν σπεύσει στο σημείο αρμόδιοι φορείς.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου η προσπάθεια μιας διασώστριας να κρατήσει τη φάλαινα στη ζωή τραγουδώντας του κάτι που μοιάζει με νανούρισμα.