Μολονότι δεν βρισκόμαστε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η κατασκοπεία και η αντιμετώπιση αυτής δεν έχουν πάψει ποτέ να απασχολούν τα κράτη, τα οποία βρίσκουν συνεχώς νέους ευφάνταστους τρόπους να «πλήξουν» τους αντιπάλους τους δίχως τη χρήση όπλων.

Ένας από αυτούς και ίσως ο πιο αξιοπερίεργος που έχει εμφανιστεί ποτέ είναι η χρήση ζώων – κατασκόπων. Όχι, δεν αναφερόμαστε σε σκύλους, γάτες ή περιστέρια. Τι θα λέγατε αν ένα τεράστιο κήτος αποτελούσε κατάσκοπο της Μόσχας;

Η εμφάνιση της Hvaldimir

Αυτό ισχυρίζεται πάντως εδώ και μια τετραετία μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της αρσενικής φάλαινας Beluga, η οποία το 2019 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής.

Το όνομα που δόθηκε στη, μήκους πολλών μέτρων, λευκή φάλαινα προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

Ερευνητές που μελετούσαν την πορεία της έκαναν γνωστό ότι για περισσότερα από τρία χρόνια ο «κατάσκοπος» από τη Ρωσία κατευθυνόταν νοτίως, αργά και σταδιακά από τη βόρεια ακτογραμμή της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί πλέον στη Σουηδία και την περασμένη Κυριακή να εντοπιστεί στη νοτιοδυτική ακτή της σκανδιναβικής χώρας.

«Δεν ξέρουμε γιατί κινείται τόσο γρήγορα αυτή τη στιγμή», ειδικά από τη στιγμή που «απομακρύνεται από το φυσικό της περιβάλλον», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Στραντ, θαλάσσιος βιολόγος της οργάνωσης OneWhale.

Το «επεισόδιο» του 2019

Το 2019 η εμφάνιση της συγκεκριμένης φάλαινας είχε γίνει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Όσλο και Μόσχας, καθώς όταν εντοπίστηκε, έφερε ειδικό εξάρτημα, που υποδείκνυε ότι πρέπει να ήταν εκπαιδευμένη από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Αυτό είχε ισχυριστεί τότε ο καθηγητής της υδροβιολογίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν, διότι το θαλάσσιο θηλαστικό φόραγε μία ειδική ζώνη με μία προσαρμοσμένη θήκη για κάμερα GoPro και μία ετικέτα που έγραφε «Equipment St. Petersburg».

Η Μόσχα δεν εξέδωσε ποτέ καμία επίσημη αντίδραση στις νορβηγικές εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι «Ρώσος κατάσκοπος». Οι φάλαινες Beluga ζουν συνήθως πολύ πιο βόρεια, κοντά στη Γροιλανδία, ή στα νερά της ρωσικής ή της νορβηγικής Αρκτικής.

Η θάλασσα Μπάρεντς και ο Βόρειος Ατλαντικός είναι στρατηγικές περιοχές για το Πολεμικό Ναυτικό τόσο της Ρωσίας όσο και χωρών της Δύσης, μια περιοχή με συνηθισμένη ζώνη επαφής για τα υποβρύχιά τους.

Με πληροφορίες από το BBC