Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αταλάντη το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξε το τοπίο μιας παραλίας στη Βόρεια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το τοπικό σάιτ diavlosnews.gr, λόγω του σεισμού, τμήμα της παραλίας υπέστη καθίζηση, με αποτέλεσμα η «μύτη» που σχηματιζόταν στην ακτή Μύλος των Γιάλτρων να κατακρημνιστεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς ανέφερε ότι υποχώρησε κομμάτι περίπου 150-200 τετραγωνικών. Όπως εξήγησε, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μετά από μία σεισμική δόνηση.

Αταλάντη

«Σε επικοινωνία που είχαμε με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών μας ενημέρωσαν ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε ένα σημείο που γίνονται συγκεντρώσεις άμμου, οι οποίες υποχώρησαν, όπως υποχωρεί μια χιονοστιβάδα από κάποια δόνηση. Είναι κάτι το οποίο έχει ξανασυμβεί το 1995, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από κάποια σεισμική δόνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λέκκας: «Περιοχή με ιστορικό σεισμών»

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο MEGA, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι ο σεισμός αυτός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το ρήγμα δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης αν και το υποθέσαμε στην αρχή, αλλά ούτως η άλλως η Ατάλαντη είναι ένα παρεξηγημένο ρήγμα. Έχει δώσει βέβαια τον σεισμό του 1894, με πάρα πολλές ζημιές και διπλό σεισμό με 6,7 και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα με βάση τις τελευταίες έρευνες, γεμίζει με ενέργεια πάνω από 500 χρόνια. Ανενεργό ρήγμα δεν είναι η Αταλάντη, δίνει σεισμούς και το ονομάζουμε ενεργό. Φαίνεται ότι όλα πάνε καλά μέχρι στιγμής».

«Περίεργο το φαινόμενο στην παραλία»

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας έκανε αναφορά και στην υποχώρηση τμήματος της ακτής που παρατηρήθηκε στην Αιδηψό μετά τον σεισμό στην Αταλάντη, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως «περίεργο».

«Ένα περίεργο φαινόμενο αναρτήθηκε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό, βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο», ανέφερε.