Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την ολοκλήρωση της ευθανασίας στο θηλυκό τιγράκι έβγαλε πριν λίγη ώρα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο εξηγεί πως τα προβλήματα που είχε στα οστά του, δεν άφησαν άλλη επιλογή στους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής.

Το τιγράκι είχε βρεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου κάτω από έναν κάδο σκουπιδιών πλησίον του Αττικού Πάρκου και αρχικά είχε εκτιμηθεί πως θα πρέπει να του γίνει ευθανασία. Στην πορεία, μετά από εξετάσεις, είχε υπάρξει ελπίδα πως μπορεί να σωθεί. Εν τέλει, καθώς η Χασίγια πονούσε αφάνταστα καθημερινά και τα οστά της δεν ήταν εφικτό να επανέλθουν, η ευθανασία ήταν μονόδρομος, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες.

Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή».

Τι ανέφερε η φιλοζωική οργάνωση Νέμεσις

Για να διασφαλιστεί πως η Χασίγια θα έχει την φροντίδα που της αρμόζει σε όλο αυτό το διάστημα, είχε παρέμβει η οργάνωση Νέμεσις, η οποία ανακοίνωσε ότι η ευθανασία ήταν μονόδρομος για το ταλαιπωρημένο τιγράκι.

«Η Χασίγια αγαπήθηκε από όλους και σ΄ αυτό επιτρέψτε μας να πούμε, ότι ήταν τυχερή, αφού έστω και υπο αυτές τις συνθήκες είχε τόσο κόσμο δίπλα της και δεν αφέθηκε σε κάποιο υπόγειο να σβήσει με αφόρητους πόνους. Τα ευρήματα των εξετάσεων έδειξαν ένα “διαλυμένο” κυριολεκτικά στο εσωτερικό του ζώου , στο οποίο δινόταν τριπλό σχήμα δυνατών παυσίπονων και ναρκωτικής ουσίας για να μπορεί κατ’ ελάχιστον να αντέχει τους πόνους.

Μυοσκελετικό , πνεύμονες, στένωση λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, απίστευτη οστεοπενία κληρονομικής φύσεως, που οι επιστήμονες, όπως μας είπαν, δεν είχαν ποτέ συναντήσει σε άλλο ζώο, 33 κατάγματα και σπασίματα λογω της οστεοπενίας σε όλο το σκελετό του ζώου, πρόπτωση εντέρου και πλήρης μη αναστρέψιμη παράλυσή του, είναι μερικά απο τα ευρήματα των και συμπεράσματα από τις εξετάσεις, που της έγιναν, ενώ υπέστη και ανακοπή, που οι γιατροί μετά από πολλές προσπάθειες την επανάφεραν, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από αρμόδια άτομα .

Κάθε αναπνοή του ζώου ήταν γι αυτό ένας αβάσταχτος πόνος».