Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Κομισιόν απαγόρευσε στους εργαζομένους της να χρησιμοποιεί την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, στο τελευταίο παράδειγμα των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Δύσης.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο από τις ενδείξεις ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών του στη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικούς στόχους υψηλής αξίας και ασφάλειας.

Ανώτερος αξιωματούχος, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (23/02), δήλωσε στο «Politico» ότι όλοι οι εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να αφαιρέσουν το TikTok από τις επίσημες συσκευές τους και ότι πρέπει, επίσης, να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τις προσωπικές τους συσκευές, εάν έχουν εγκατεστημένες εφαρμογές, οι οποίες σχετίζονται με την εργασία τους.

Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να διαγράψουν τις εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία από τα προσωπικά τους τηλέφωνα, εάν επιμείνουν να διατηρήσουν το TikTok.

Η απόφαση της Κομισιόν για τους εργαζομένους της και το TikTok

«Για την προστασία των δεδομένων της Επιτροπής και την αύξηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το Εταιρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή TikTok στις εταιρικές συσκευές και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής‘, αναφέρεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη, το πρωί της Πέμπτης (23/02), στους εργαζομένους της.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή του TikTok το «το συντομότερο δυνατό» και πριν από τις 15 Μαρτίου. «Από τις 15 Μαρτίου, οι συσκευές με εγκατεστημένη την εφαρμογή θα θεωρούνται μη συμβατές με το εταιρικό περιβάλλον», αναφέρεται ακόμα στο σχετικό e-mail της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που αναστέλλει τη χρήση μιας εφαρμογής για τους εργαζομένους της.

Οι εκπρόσωποι, Ερίκ Μαμέρ και Σόνια Γκοσποντίνοβα, δήλωσαν ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας «προσεκτικής» ανάλυσης. Αρνήθηκαν, ωστόσο, να αποκαλύψουν πληροφορίες που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια και τα δεδομένα του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρκεστηκαν, λοιπόν, να δηλώσουν ότι ο περιορισμός ήταν προσωρινός, καθώς η κατάσταση θα είνια υπό «συνεχή επανεξέταση και πιθανές επανεκτιμήσεις».

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί τη λεγόμενη πολιτική «Φέρτε τη δική σας συσκευή!», την οποία ανώτεροι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «φρικτή» από πλευράς ασφάλειας.

Τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, είναι πιθανό να ακολουθήσουν τελικά με την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής, αν και μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να μπορέσει το Κοινοβούλιο, ιδίως, να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική.

Ποια η απάντηση του TikTok

Απο την πλευρά της, σε δήλωσή της στο «Politico», η εταιρεία που διαχειρίζεται το TikTok, υποστήριξε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «λανθασμένη».

«Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok και πρόσθεσε: «Επικοινωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να εξηγήσουμε πώς προστατεύουμε τα δεδομένα των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ε.Ε. που επισκέπτονται το TikTok κάθε μήνα».

Η διαμάχη ΗΠΑ – TikTok

Οι ΗΠΑ – όπου το TikTok αντιμετώπισε συνεχείς πιέσεις – προχώρησαν, τον Δεκέμβριο, στην απαγόρευση της εφαρμογής για όλες τις ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές, λόγω φόβων για πιθανή κατασκοπεία από την Κίνα, στην οποία εδρεύει η μητρική εταιρεία που διαχειρίζεται το TikTok, δηλαδή η ByteDance.

Αρκετές Πολιτείες, την τελευταία εβδομάδα, εφάρμοσαν τους δικούς τους περιορισμούς. Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσιου, πρόκειται επίσης να καταθέσει για πρώτη φορά ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου στις 23 Μαρτίου σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ανησυχία στην Ε.Ε. για το TikTok

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., ο κυβερνητικός έλεγχος του TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται τακτικά από περίπου 125 εκατομμύρια Ευρωπαίους, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Αξιωματούχοι της Επιτροπής προειδοποίησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Ωστόσο, εκτός από τις δημόσιες Αρχές της Ολλανδίας, στις οποίες ζητήθηκε να αναστείλουν τη χρήση της εφαρμογής, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες απέφευγαν έως τώρα κυρίως να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok.

Τα τέσσερα ολλανδικά κόμματα συνασπισμού θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα, ζητώντας την απαγόρευση του TikTok στα κυβερνητικά τηλέφωνα. Πιεζόμενη από τους νομοθέτες, η ολλανδική κυβέρνηση διέταξε τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της να αξιολογήσουν κατά πόσον η χρήση του TikTok στα κυβερνητικά τηλέφωνα ενέχει κίνδυνο. Είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που εξετάζει μια τέτοια απαγόρευση.

Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο, το βρετανικό κοινοβούλιο έκλεισε τον λογαριασμό του στο TikTok, αφού βουλευτές που είχαν υποστεί κυρώσεις από την Κίνα, εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τον Δεκέμβριο, επιτέθηκε στην εταιρεία, χαρακτηρίζοντάς την ως «παραπλανητικά αθώα» και αιτία «πραγματικού εθισμού» μεταξύ των χρηστών, καθώς και πηγή ρωσικής παραπληροφόρησης.

Το TikTok ερευνάται, επίσης, από την επικεφαλής Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην Ιρλανδία για πιθανή παράνομη διαβίβαση δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στην Κίνα, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ε. (GDPR).

Από την πλευρά της, το TikTok παραδέχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της με έδρα την Κίνα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών στην εφαρμογή. Έτσι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους, η εταιρεία ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι εξετάζει τη διατήρηση των πληροφοριών των Ευρωπαίων χρηστών σε τρία κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη.

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock