Μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός συνόρων άνοιξε το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Μεσόγειος και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα θα βιώσουν νέο κύμα καύσωνα μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με όσα έγραψε το αμερικανικό δίκτυο «κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους μέσους όρους της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών».

Το Bloomberg μάλιστα φέρνει και ως ακραία παραδείγματα της κλιματικής κρίσης τις πλημμύρες που καταγράφηκαν σε Ινδία και ΗΠΑ, αλλά τις πυρκαγιές σε Ελλάδα και Καναδά.

Τι λένε οι Έλληνες μετεωρολόγοι

Όπως ήταν φυσικό, το δημοσίευμα δεν έμεινε ασχολίαστο από γνωστούς Έλληνες μετεωρολόγους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος δεν έδειξε να συμμερίζεται την ανησυχία για νέο κύμα καύσωνα, τονίζοντας ότι οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο θα είναι οι φυσιολογικές για την εποχή και ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Bloomberg για ακραίες θερμοκρασίες.

«Οι τίτλοι που μπήκαν και εδώ, που το άρθρο αναπαράχθηκε, και στο ίδιο το δημοσίευμα ήταν υπερβολικοί. Και ίσως επηρεάσουν αποφάσεις τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα μας , κάτι που προφανώς είναι εκτός από άδικο, αφού είναι αβάσιμο επιστημονικά, και επιζήμιο για την οικονομία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Η άποψη του συνολικά δεν διαφέρει και από αυτή που εξέφρασε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter εξηγώντας ότι οι χάρτες πρόγνωσης δεν δείχνουν νέο κύμα καύσωνα.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Oχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».

Με ανάλογο ύφος αμφισβήτησης σχολιάζει το δημοσίευμα και ο Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος γράφει στον λογαριασμό του στο Facebook:

«Σύμφωνα με το Bloomberg έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό αρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες,! Κατά την ταπεινή μου ομως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:

-έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

-το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».