Η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί από θερμοκρασίες-ρεκόρ στη διάρκεια του Αυγούστου, μετά τη σύντομη «ανάπαυλα» που διανύουμε έπειτα από τους συνεχείς καύσωνες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Γηραιά Ήπειρο αυτό το καλοκαίρι.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημαντικό τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να διανύσει ένα μέρος του Αυγούστου, με θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους μέσους όρους της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν ήδη θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έφτασε στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου, με τον αριθμό αυτό να μην λογίζεται ως μη καταρρίψιμος.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε στο Bloomberg η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Κύματα καύσωνα σάρωσαν το φετινό καλοκαίρι το βόρειο ημισφαίριο της Γης καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο πυροδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα από πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ μέχρι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και τις καλλιέργειες.

Προς το παρόν ο καιρός συνεχίζει να χωρίζει στα δύο την Ευρώπη, στο βόρειο τμήμα της οποίας χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, μεγάλο μέρος της Γαλλίας και η Σκανδιναβία καταγράφουν χαμηλότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες προς ανακούφιση των γεωργών.

Στην περιοχή της Μεσογείου ο εφιάλτης των πυρκαγιών σε μεγάλο βαθμό έχει υποχωρήσει, αφού όμως αποτέφρωσαν μεγάλες εκτάσεις από τις 15 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τους μετεωρολόγους που μίλησαν μαζί του, συνθήκες έντονης ξηρασίας θα συνεχιστούν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών.