Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Elisabeth Borne, υπέβαλε το πρωί την παραίτησή της στον Emmanuel Macron, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος την απέρριψε «για να παραμείνει η κυβέρνηση αφοσιωμένη στο καθήκον», σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ. Ο αρχηγός του κράτους θα πραγματοποιήσει «τις απαραίτητες πολιτικές διαβουλεύσεις προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές εποικοδομητικές λύσεις» , διευκρίνισε η προεδρία, πριν από μια σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην απομάκρυνση της Borne, για αυτό κι εκείνη θέλησε να διευκολύνει τον Γάλλο πρόεδρο. Το «χαστούκι» που δέχθηκε ο Macron στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, τον αναγκάζει να προβεί σε ανασχηματισμό. Πρέπει να αντικαταστήσει τους τρεις νικημένους στις εκλογές υπουργούς και να αναπροσανατολίσει πολιτικά την κυβέρνησή του, κοιτώντας στα δεξιά ή τα αριστερά.

Σε αυτό βασίζονται όσοι ζητούν την απομάκρυνση της Borne, η οποία κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της. Η πρωθυπουργός εξελέγη βουλευτής με 52% των ψήφων στην έκτη εκλογική περιφέρεια του Καλβάντος, στις 19 Ιουνίου. Ένα ποσοστό, που την επιτρέπει να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ορισμένοι την θεωρούν ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την «καυτή» θέση, όταν χρειάζεται ένας καλός και ένθερμος πολιτικός στρατηγός. Τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον μέχρι να γυρίσει ο Γάλλος πρόεδρος από το ταξίδι του στο εξωτερικό. Πρόκειται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, πριν μεταβεί στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα για μια συνάντηση της G7 και στη Μαδρίτη για μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Photo: Instagram

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω να εξαντλήσω την 4ετία, αλλά… »

Vladimir Putin: Το όνομά του συνδέεται με κρυφό δίκτυο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία 4,5 δισ. δολαρίων

Emmanuel Macron: Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μετά την «ήττα» του στις βουλευτικές εκλογές