Χρειάστηκε να φτάσουμε στη 17η ημέρα, να συντελεστεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές, να γίνει τεράστια ζημιά σε μια περιοχή που έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες είδη πουλιών και βέβαια να νιώσουν την απειλή οικισμοί και κάτοικοι, για να ζήσει ο Έβρος την πρώτη μέρα χωρίς ενεργό μέτωπο.

Η ζημιά από όλο αυτό που έγινε τις προηγούμενες 16 ημέρες δεν μπορεί να εκτιμηθεί τόσο σύντομα και είναι δεδομένο ότι θα μας «κυνηγά» για δεκαετίες.

Έβρος, καμένα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και πολλά χρόνια έκαψε έκταση 935.000 στρεμμάτων (ο υπολογισμός είναι μέχρι και τις 2 Σεπτέμβρη).

Έβρος
Έβρος, Αλεξανδρούπολη, φωτιές

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Έβρος, πυρκαγιές

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος «μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί».

Έβρος, φωτιά

Πηγή φωτό: eurokinissi.gr