Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ξεκίνησε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με λόγια ενός Έλληνα πυρόπληκτου.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τα λόγια του Δημήτρη Χατζηφώτη, θύματος των άγριων πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι: «Η ζωή μου σταμάτησε. Τα πήρε όλα η φωτιά»» μεταφέρει ο κ. Λέναρσιτς, ο οποίος μίλησε για την ένταση των καιρικών φαινομένων επισημαίνοντας ότι κάτι που ήταν ασυνήθιστο τα προηγούμενα χρόνια, πια είναι οικείο και θα παρουσιάζει ακόμη μεγάλη «επιτάχυνση», ενώ εστίασε στο ότι υπάρχει ανάγκη για μια Ευρώπη «πιο ανθεκτική».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και σημείωσε ότι πριν από μία εβδομάδα, η βροχή τριών ετών έπεσε μέσα σε δύο ημέρες. Δεν παρέλειψε δε, να σταθεί σε περιπτώσεις που αποδείχθηκαν καταστροφικές όπως του Αυγούστου, όπου τα 2/3 της Σλοβενίας ήταν κάτω από το νερό και του Μαίου, που οι πλημμύρες στην Ιταλία προκάλεσαν 900 κατολισθήσεις».

«Μερικά χρόνια πριν αυτή η ένταση ήταν ασυνήθιστη, τώρα είναι πολύ οικεία. Και φοβάμαι ότι θα συνεχίζει να επιταχύνει» συμπλήρωσε.

Ο Λέναρσιτς επισήμανε καταληκτικά πως «για να συνεχίσουν οι πολίτες να είναι ασφαλείς σε αυτό το επικίνδυνο πεδίο, χρειαζόμαστε επειγόντως μια πιο ανθεκτική Ευρώπη στις καταστροφές. Πρέπει να οικοδομήσουμε στην πρόληψη , την προετοιμασία και την απάντηση σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας μας».