Οι φωτιές που έκαιγαν επί 16 ημέρες στον Έβρο μπήκαν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς και έκαψαν αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Η καταστροφή σε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο είναι ανυπολόγιστη.

Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, και συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Οι μαυρόγυπες, αφότου η φωτιά στον Έβρο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 16 ημέρες, επέστρεψαν στο σπίτι τους ψάχνοντας για τις φωλιές τους αλλά δυστυχώς μάταια.

Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας. Παρότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πληθυσμός του άκμαζε στη χώρα, η συρρίκνωση που ακολούθησε ήταν δραματική, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές: στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο.

Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.