Στην προσπάθειά τους να μη γίνουν αντιληπτοί από τις αστυνομικές αρχές, οι διακινητές χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό ένα συγκεκριμένο είδος οχημάτων, ώστε να μεταφερθούν στην ελληνική επικράτεια πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που ο Έβρος παραμένει το βασικότερο πέρασμα ανθρώπων που προσπαθούν να μεταφερθούν εντός Ευρώπης.

Τους τελευταίους μήνες, οι διακινητές φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την τεχνική μεταφοράς των μεταναστών και των προσφύγων μέσω τροχόσπιτων τα οποία τους επιτρέπουν να περνούν κρυφά από τις αστυνομικές αρχές και να στοιβάζουν στο εσωτερικό των συγκεκριμένων οχημάτων μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Στόχος του πρφανώς νε πολλαπλασιάζεται με αυτό τον τρόπο το κέρδος, αυξάνοντας ωστόσο πλέον τις κινήσεις της Αστυνομίας σε όλη την Ανατολική Μακεδονία. Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ εντατικοποιούνται, κυρίως σε οχήματα τέτοιου τύπου και οι συλλήψεις αυξάνουν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Τις πρωινές ώρες της 23ης Αυγούστου 2023, πλησίον της Βιομηχανικής περιοχής Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού συνέλαβαν τον έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και να μεταφέρει παράνομα στο εσωτερικό της χώρας 7 μη νόμιμους μετανάστες.

Έβρος Τροχόσπιτο

Ομοίως, το μεσημέρι της 14ης Σεπτεμβρίου 2023, συνελήφθη από αστυνομικοούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, διακινητής, διότι ως οδηγός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα 10 μη νόμιμους μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τροχόσπιτο… πρωταγωνίστησε στις συλλήψεις δύο διακινητών (ενός ημεδαπού και ενός αλλοδαπού) που έγιναν και στις 7 Ιουνίου του 2023 στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι εντόπισαν τον ημεδαπό να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και να λειτουργεί ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που οδηγούσε ο αλλοδαπός διακινητής και μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα 7 μη νόμιμους μετανάστες.