Μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα κάνοντας ρίψεις νερού στα ενεργά μέτωπα της φωτιάς.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 198 πυροσβέστες με 26 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Τα εναέρια μέσα που επίσης, επιχειρούν είναι 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 χωριά, κάηκαν 9 σπίτια και μία εκκλησία ενώ στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κτηνοτροφικές μονάδες.

 

Στο χωριό Μοναστηράκι το πιο ισχυρό πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κοντά στο χωριό Μοναστηράκι, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα της φωτιάς. Στην περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα κάνοντας ρίψεις νερού στα ενεργά μέτωπα της φωτιάς. Μαύρο σύννεφο καπνού έχει καλύψει την περιοχή ενώ πολλές φορές οι Αρχές αναγκάζονται να κλείσουν τον δρόμο.

«Εδώ είναι το μεγάλο μέτωπο της πυροσβεστικής» ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ μεταφέροντας ότι στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής απ’ όλη την Ελλάδα.

Αλεξανδρούπολη

Εκκένωση οικισμών – 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί συνολικά εννέα μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα χθες Κυριακή και εκκενώθηκαν συνολικά 12 οικισμοί. Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή των Αρχών έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου τα χωριά Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.