Ιδιαίτερα επιβαρυντικές οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές των δασών στην υγεία των ανθρώπων, αφού όπως φαίνεται, επηρεάζουν ακόμα και όσους δεν βρέθηκαν κοντά σε κάποιο από τα μέτωπα που που δημιουργήθηκαν.

Με το σύννεφο από τον Έβρο να ταξιδεύει μέχρι την Ιταλία και τη Μάλτα, τα επίπεδα ρύπανσης σε ελληνικές πόλεις ξεπέρασαν ακόμα και δέκα φορές τα ημερήσια όρια, ως αποτέλεσμα της κατάστασης με τις φωτιές στη χώρα μας.

Ο παρατεταμένος καύσωνας, αποξήρανε τα δάση αφού μείωσε την υγρασία εδάφους από το 35% στο 10%, ενώ σημειώνεται ότι κατάκαψε σχεδόν 1.5 εκατομμύρια στρέμματα. Πάρνηθα και Δαδιά, πάντως, αποτελούν τις δύο περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, αφού την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των περιαστικών δασών της Αττικής.

«Αυτός ο καύσωνας έριξε την υγρασία κάτω από 10%. Έφτασε να είναι η χώρα να είναι ένα μεγάλο προσάναμμα. Το χαρτί έχει 2-3% και το έδαφος 8%. Σαν να λέμε μια τεράστια πυριτιδαποθήκη» επισημαίνει σχετικά ο Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Ανθρωπογενών Καταστροφών Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Δημήτρης Εμμανουλούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι αντίστοιχες συνθήκες θα ζήσουμε και στο μέλλον. Το δάσος παρέχει στον άνθρωπο μία σειρά από πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Τον καθαρό αέρα που προσφέρει, απορροφάει το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιεί τα εδάφη αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα σταθεροποιεί την θερμοκρασία είναι πηγή σημαντικής αναψυχής. Όλα αυτά τα δεδομένα θα τα χάσουμε» σημειώνει ο Διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καράβελλας.

«Τα επίπεδα της ρύπανσης φτάσανε σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τουλάχιστον 10 φορές πάνω από τα ημερήσια όρια. Είδαμε αύξηση συγκεντρώσεων στην Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα. Θα πρέπει να λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα ώστε να προασπίσουμε την υγεία των ανθρώπων στις πόλεις, όπου δίπλα σε αυτές συμβαίνουν πυρκαγιές» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος.

Μέτρα αντιμετώπισης

Ως προτεραιότητα, τίθενται τα αντιδιαβρωτικά έργα πριν τις φθινοπωρινές βροχές, ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος και να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η συστηματική επιτήρηση των δασων με χρήση νέων τεχνολογικών, αισθητήρες και drones, συνιστά θεμελιώδη πολιτική προφύλαξης στο μέλλον.

Η πρόταση πάντως να αξιοποιηθούν σε μόνιμη βάση, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, που επιχειρούν στον Υμηττό κυλιόμενες βάρδιες επιτήρησης του δάσους, αποτελεί μια ακόμα λύση.

«Η λέξη κλειδί είναι ανθεκτικότητα. Η κλιματική κρίση δεν είναι αυτή που προκαλεί τις πυρκαγιές ούτε είναι άλλοθι για αδράνεια. Και όταν λέμε ανθεκτικότητα, μιλάμε για ένα καινούργιο πλαίσιο σύστημα το οποίο δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη. Μην αγνοούμε πια την σύνδεση μεταξύ αυθαιρέτων – εκτός σχεδίου δόμηση και πυρκαγιών» σημειώνει ο κ. Καράβελλας.