Εικόνα καταστροφής άφησε πίσω της η φωτιά στο Λουτράκι και στα Μέγαρα καθώς κάηκαν εκτάσεις γης, σπίτια και εργοστάσια. Την ίδια ώρα 428 ζώα συντροφιάς μεταφέρθηκαν και είναι ασφαλή στο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι ενώ εντός της ημέρας θα ξεκινήσει η επιχείρηση για να τα εντοπίσουν οι κηδεμόνες τους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας: «Στο Λουτράκι περισσότερα από 40 σπίτια και πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί»

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Πάνω από 40 τα καμένα σπίτια στο Λουτράκι

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές».

«Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Ξεκινούν σήμερα οι αυτοψίες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια».

Οι συγκινητικές προσπάθειες για τη διάσωση ζώων από τις φωτιές – Στο Γαλάτσι έχουν μεταφερθεί 428 σκύλοι και γάτες

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής βοήθειας (κτηνιατρικής και φιλοξενίας) σε πυρόπληκτα ζώα από τις περιοχές που επλήγησαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το Dogs’ Voice, το οποίο δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, μέχρι χθες στον σταθμό του Γαλατσίου έχουν καταγραφεί 428 ζώα προερχόμενα από πυρόπληκτες περιοχές.

Στην ανάρτηση-ανακοίνωση του Dogs’ Voice αναφέρεται πως:

Όλα τα ζώα που είχαν θέματα υγείας, σοβαρά τραύματα, εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα βρίσκονται ασφαλή σε κτηνιατρεία και κλινικές σε όλη την Αττική. Όλες οι γάτες που καταγράφηκαν μεταφέρθηκαν σε φιλοξενίες ή κτηνιατρεία.

Τα ζώα του σταθμού είναι σε σκιά, με cooling mats ασφαλή. Στόχος μας είναι μέχρι την Κυριακή που αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα, θα έχουμε μεταφέρει τα περισσότερα ζώα σε φιλοξενίες.

Όσα ζώα παραμένουν στον σταθμό είναι είτε ανθρώπων που αναμένουμε να έρθουμε να τα πάρουν, είτε επιβεβαιωμένα αδέσποτα, είτε ζώα που έχουν προκύψει από εκκενώσεις χωρών συλλεκτών.

ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΛΗΡΕΣ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΟΣΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ.

Δίπλα μας όπως πάντα είναι οι εξαιρετικοί γιατροί της @edke.gr Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.). ΟΜΩΣ: κάποια ζώα χρειάζονται νοσηλείες και θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους κτηνιάτρους που θέλουν να προσφέρουν διαθέσιμες θέσεις σε ζώα που τυχόν προσκομιστούν αύριο να επικοινωνήσουν μαζί μας στο info@dogsvoice.gr για να δηλώσουν διαθεσιμότητα.

Είμαστε καλυμμένοι από τροφή και προς το παρόν και από crates. Ευχαριστούμε παρά πολύ όλο τον κόσμο που έφερε πράγματα, αλλά τον παρακαλούμε θερμά να σταματήσει να φέρνει για τα οποία δεν υπάρχει ανάγκη και σχετική ανακοίνωση. Ευχαριστούμε πολύ και τις εταιρείες που έφεραν πράγματα, είναι αρκετές και θα τις καταγράψουμε στην τελική ενημέρωση.

Ο σταθμός λειτουργεί 24 ώρες και θα παραμείνει ανοικτός για να εξυπηρετήσει ανάγκες καταγραφής των πυρόπληκτων ζώων και μετέπειτα κτηνιατρικής φροντίδας σε όσα χρειαστούν.
Θα ακολουθεί συνεχής ενημέρωση για ανάγκες.

Η ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Υπενθυμίζουμε σε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια για τον απεγκλωβισμό των ζώων που τους είναι αδύνατο να εκκενώσουν να μας καλούν όλο το 24ωρο στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς και στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036.

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, κάποιους δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, pet taxi, μικρά και μεγάλα φορτηγά.

Παρακαλούμε θερμά όσοι έχετε ζώα να τα παίρνετε μαζί σας, μην τα εγκαταλείπετε πίσω και σε καμία περίπτωση μην τα αφήνετε εγκλωβισμένα και αλυσοδεμένα. Όσοι έχετε μεγάλο όγκο ζώων εκκενώστε άμεσα, ακόμη και προληπτικά. Δυστυχώς όσο πλησιάζει η φωτιά ο απεγκλωβισμός των ζώων γίνεται ακόμη δυσκολότερος. Μην υποτιμάτε την ένταση της φωτιάς και την εξάπλωσή της.

Όλα τα ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) μεταφέρονται στη δομή πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι που έχει τεθεί σε λειτουργία από την Dogs’ Voice.

Σημειωτέον ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όλα τα ζώα στη δομή του Γαλατσίου βρίσκονται διαρκώς σε σκιά, έχουν στρώματα δροσιάς (cool mat) που ψύχονται σε πάγο, άφθονο εμφιαλωμένο δροσερό νερό που ανανεώνεται διαρκώς, έχουν στηθεί τέντες, καταφθάνουν σκηνές του στρατού και υδροφόρες.

Περισσότερα από 40 ζώα με εύθραυστη υγεία έχουν μεταφερθεί σε κτηνιατρεία και κλινικές. Όλες οι γάτες μέχρι στιγμής βρίσκονται σε φιλοξενίες.

Τα ζώα φροντίζονται με ιδιαίτερη αφοσίωση από τους εθελοντές που καταφθάνουν, τους παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη και υπάρχει συνεχής κτηνιατρική παρακολούθηση από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ) εντός της δομής.

Όσον αφορά τα ιπποειδή και όλα τα παραγωγικά ζώα υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε συνεργασία με το A Little Shelter, το οποίο δέχεται στο καταφύγιό του στο Πολυδένδρι.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Dogs’ Voice, το A little Shelter, στην ομάδα διάσωσης της Alma Libre και στους εκατοντάδες εθελοντές που σώζουν ζωές.

Φωτιά στα Μέγαρα: Κάηκε ολοσχερώς εργοστάσιο με διαλύτες στη Βιομηχανική Ζώνη

Η φωτιά έκαιγε χθες (19/7) ανεξέλεγκτη στα Μέγαρα, ενώ κινδύνευσαν και οικισμοί, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στους κατοίκους στην περιοχή Κανδήλι, μέσω του 112, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, στον επαρχιακό δρόμο Μεγάρων-Περαχώρας, στην περιοχή που βρίσκεται ο Τιτάνας, υπάρχουν μαύροι καπνοί που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ τα σημεία που έχουν καεί ακόμη καπνίζουν.

Φωτιά στα Μέγαρα: Μικροεστίες στην περιοχή του Τιτάνα

Μετά τον Τιτάνα στα αριστερά, καταστράφηκε ένα εργοστάσιο με διαλύτες, στο οποίο δεν έχει απομείνει τίποτα.

Στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου υπήρχαν μεγάλα μπιτόνια με διαλύτες που λόγω της επέμβασης των πυροσβεστών δεν αναφλέχθηκαν, καθώς θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες.

Στον Τιτάνα είναι πολύ μικρές οι εστίες φωτιάς που υπάρχουν και δεν γίνονται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Τα όποια πεζοπόρα τμήματα επεμβαίνουν άμεσα και σβήνουν τις μικροεστίες φωτιάς που υπάρχουν. Ωστόσο εξακολουθεί να αναδύεται καπνός από το εργοστάσιο.