Διά των συνηγόρων του, Γ. Κώτσου, Θρ. Κονταξή και Τ. Τριανταφύλλου, ο πάτερ Αντώνιος κατέθεσε το περίφημο απολογητικό υπόμνημα για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε ουσιαστικά για πρώτη φορά στις δικαστικές Αρχές για τα όσα του προσάπτουν δύο νεαροί, ένας 19χρονος και ένας 15χρονος, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώπιον των εισαγγελέων Ανηλίκων, Αικατερίνης Κοπελάκη και Δάφνης Κυριακής Τσίχλη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες το υπόμνημα είναι πραγματικό… βιβλίο, καθώς αποτελείται από σχεδόν 110 σελίδες και μέσα σε αυτές γίνεται εκτενής αναφορά, γραμμή προς γραμμή, στα όσα υποστήριξαν οι δύο νεαροί. Ταυτόχρονα όμως, ο πάτερ Αντώνιος απαντά και στην κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας στις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος και άλλων τροφίμων των δομών της ΜΚΟ.

Από τα όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ο μέχρι πρότινος λαοφιλής ιερέας, κάνει λόγο για προφανείς σκοπιμότητες και ψευδείς καταγγελίες, ενώ αναφέρεται εκτενώς στα 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας της «Κιβωτού του Κόσμου» και χαρακτηρίζει τις δυο καταγγελίες σε βάρος του «προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες, με τη δεύτερη να «αντιγράφει» τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης».

«Με βάση τις παραπάνω ψευδείς καταγγελίες συντάχθηκαν αόριστα “κατηγορητήρια”, χωρίς καν ειδικότερη περιγραφή των απαιτούμενων περιστάσεων, (τρόπου, χρόνου, μεθόδου), παρά την προφανή αντιφατικότητα τους» αναφέρει ο ιερέας και καταφέρεται σε βάρος του 19χρονου που τον κατήγγειλε πρώτος.

«Η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές, προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών. Η ανύπαρκτη ποινική υπόθεση επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της ΚΙΒΩΤΟΥ» λέει χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η κατάθεση γίνεται ανωμοτί, καθώς ακόμη δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις στον πατέρα Αντώνιο, κάτι που περιέρχεται στην κρίση των εισαγγελέων, με τις τελευταίες πληροφορίες ν’ αναφέρουν πως εν τέλει θα ασκηθούν διώξεις και ο ιερέας θα βρεθεί κατηγορούμενος. Σε αυτή την περίπτωση ο πάτερ Αντώνιος θα βρεθεί κατηγορούμενος για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα.

Πέρα από τον ιερέα, ως ύποπτοι για πλημμεληματικού βαθμού κακοποιητικές συμπεριφορές, το διάστημα 2020 έως και 2022, σε βάρος φιλοξενουμένων σε δομές της ΜΚΟ ελέγχονται και επτά υπάλληλοι της Κιβωτού εκ των οποίων οι τρεις ήταν στην Αθήνα, οι δύο στον Βόλο και δύο στην Χίο.

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την έρευνα των αρμόδιων Αρχών για τα οικονομικά δεδομένα της «Κιβωτού». Η έρευνα αυτή προχωρά παράλληλα και σαφώς είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο έρχεται να «συναντήσει» το αντίστοιχο του προέδρου της ΑΚΝΕΕΔ (Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος), επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ώστε να κινηθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας για τα περαιτέρω.