Μια χαραμάδα στο σκοτάδι της τραγωδίας στη Μεσσηνία, βλέπουν οι άνθρωποι που κατάφεραν να εντοπίσουν συγγενείς τους αφού μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα. Οι εικόνες είναι συγκινητικές, μια και καταγράφουν εκείνους που μαθαίνουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι επιβίωσαν στον εφιάλτη της διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου.

Ένας εξ αυτών, βρίσκει τον αδερφό του στην Καλαμάτα, ενώ νόμιζε πως είχε πνιγεί στο ναυάγιο. Οι δυο τους κλαίνε αγκαλιασμένοι με τον επιζώντα να ξεσπά σε λυγμούς μετά τα όσα έχει ζήσει και τον αδερφό του να προσπαθεί να του δώσει κουράγιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μια από τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι εκείνη του Φάρντι. Ο αδερφός ενός διασωθέντα, ήρθε στην Ελλάδα, με σκοπό να μάθει αν είναι ζωντανός ο μικρός αδερφός του. Στο λιμάνι της Καλαμάτας κατάφερε τελικά να τον συναντήσει, με την τόσο ανακουφιστική και ταυτόχρονα τραγική σκηνή να αποδεικνύει πόσο οδυνηρή παραμένει η κατάσταση για εκατοντάδες άλλες οικογένειες.

Τα δύο αδέρφια επιχειρούν να αγγίξουν ανάμεσα από τα κάγκελα ο ένας τον άλλο για να παρηγορήσει ο ένας τον πόνο του άλλου. Πρόκειται για δύο αδέρφια από την Συρία, ο ένας εκ των οποίων βρέθηκε στην Ευρώπη στο παρελθόν και πλέον ζει στην Ολλανδία.

Ο Φαρντι, βρήκε τον τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ, που επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που βυθίστηκε, ερχόμενο από τη Λιβύη και ο τελικός του προορισμός ήταν η Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά σώθηκε.