Ένα αρχαίο ρωμαϊκό πλοίο που χρονολογείται από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα π.Χ. βρέθηκε στο βυθό της Μεσογείου, το οποίο περιγράφεται από τους ερευνητές ως «εξαιρετική» ανακάλυψη.

Το πλοίο, το οποίο ήταν φορτωμένο με εκατοντάδες βάζα, βρέθηκε σε βάθος περίπου 160 μέτρων (524 πόδια) κοντά στην Civitavecchia, ένα ιταλικό λιμάνι, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τη Ρώμη.

Η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους της αστυνομικής ομάδας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας και δύτες από την εθνική εποπτεία για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά, ένα ίδρυμα που προστατεύει και ρυθμίζει τοποθεσίες υποβρύχιας κληρονομιάς.

Η αστυνομική μονάδα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς ανέφερε σε δήλωση: «Αυτή η εξαιρετική ανακάλυψη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό παράδειγμα βύθισης ενός ρωμαϊκού πλοίου που αντιμετώπισε τους κινδύνους της θάλασσας σε μια προσπάθεια να φτάσει στην ακτή και μαρτυρεί τους αρχαίους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την theguardian.com η αστυνομία εργάζεται για να ερευνήσει και να προστατεύσει το σημείο. Το φορτηγό πλοίο εκτιμάται ότι είχε μήκος πάνω από 20 μέτρα και ήταν γεμάτο με εκατοντάδες αρχαία ρωμαϊκά πιθάρια, γνωστά ως αμφορείς. Κατηγοριοποιούνται ως βάζα τύπου Dressel 1 B, τα οποία τείνουν να έχουν σχήμα σωλήνα. Δεν είναι ακόμη γνωστό σε τι μπορεί να χρησιμοποιούνταν τα βάζα.